Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea Domnicăi Manole de a fi repusă în funcție

  • 06 Februarie 2018 13:58
Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea Domnicăi Manole de a fi repusă în funcție

Consiliul Superior al Magistraturii a respins cu vot unanim solicitarea fostei judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, Domnica Manole, de a fi repusă în funcție.

Domnica Manole a declarat în cadrul ședinței de astăzi a că membrii CSM au lipsit-o de orice cale de apărare și i-au lezat drepturile. Avocata sa, Viorica Grecu, a precizat că a contestat decretul președintelui Igor Dodon privind demiterea magistratei Manole, dar Judecătoria Chișinău a respins cererea de chemare în judecată, iar Curtea de Apel Bălți nu s-a pronunțat în acest sens, transmite Ziarul de Gardă.

În timpul examinării subiectului, în sala de ședințe au fost prezenți reprezentanți ai ambasadelor statelor europene în Republica Moldova. La ședință nu au participat procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție.

Domnica Manole a fost eliberată din funcție ca urmare a unui aviz al Serviciului de Informații și Securitate, examinat de membrii CSM în ședință închisă. În decembrie 2017, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS, astfel că judecătoarea s-a adresat la CSM pentru a fi restabilită în funcție.

Domnica Manole, fostă judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, este cercetată penal la solicitarea Procurorului General, după ce a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost respinsă o inițiativă Platformei Demnitate și Adevăr de organizare a unui referendum republican privind alegerea directă a președintelui Republicii Moldova. Membrii CSM și-au dat acordul pentru ca procurorii să o ancheteze penal pe Domnica Manole, iar ulterior au hotărât să o demită din funcția de judecător, după un aviz eliberat de SIS pe numele său.

La scurt timp după asta, președintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberare din funcție a Domnicăi Manole.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău