Consiliul Superior al Magistraturii a obținut statutul de membru observator al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare

  • 12 Iunie 2023 16:11
Consiliul Superior al Magistraturii a obținut statutul de membru observator al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare

Adunarea Generală a membrilor Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) a decis în unanimitate acordarea statutului de membru observator Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O decizie favorabilă similară a fost adoptată și pentru consiliile judiciare din Ucraina și Bosnia și Herțegovina. Potrivit informațiilor publicate de CSM, până la această decizie erau 21 de membri și trei membri observatori ai Rețelei. De precizat că, din punct de vedere procedural, conform statutului RECJ, Consiliul Superior al Magistraturii îndeplinește condiția preliminară necesară pentru solicitarea calității de observator în cadrul acestei Rețele, deoarece Republica Moldova a dobândit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022.

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare este organismul ce reunește toate Consiliile Judiciare din statele membre ale Uniunii Europene și le reprezintă în cadrul Uniunii Europene. Calitatea de membru este recunoscută de toate instituțiile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, independente de puterile executive si legislative sau autonome, care au responsabilitatea de a sprijini justiția in procesul de realizare a justiției, scrie Bizlaw.md.

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare are scopul de ameliorare a cooperării și bunei înțelegeri dintre Consiliile Judiciare și membrii sistemelor judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

În calitate de observator al RECJ, atât Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova, cât și corpul judecătoresc vor beneficia pe deplin de expertiza și de experiența acestui organism internațional specializat în vederea alinierii sistemului judecătoresc la cele mai bune practici în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău