Consiliul Superior al Magistraturii a amânat examinarea repetată a cererilor candidaților respinși de Igor Dodon

  • 07 Februarie 2017 12:26
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat examinarea repetată a cererilor candidaților respinși de Igor Dodon

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, la solicitarea Președinției, examinarea cererilor depuse repetat de zece candidați la funcția de președinte și vicepreședinte de instanțe judecătorești nou-formate.

Președintele CSM, Victor Micu, a declarat la ședința de marți, 7 februarie, că la adresa Consiliului Superior al Magistraturii a parvenit o solicitare din partea Președinției de a amâna examinarea cererilor, fără să fie specificată perioada, transmite IPN.

Teo Cârnaț, membru CSM, s-a pronunțat împotriva amânării și a spus că este un abuz din partea Președinției, pentru că ține de o competență a CSM. Ingerința Președinției nu este altceva decât o tergiversare a implementării Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

„Președinția trebuie să-și argumenteze fiecare decizie de respingere în același moment, nu ulterior, când a început mass-media să critice Președinția că nu sunt motive de fapt și de drept pentru a fi respinse candidaturile. Deja Președinția a găsit motiv pentru a amâna, ca să caute mai multe informații”, a spus Teo Cârnaț.

În același context, unul din judecătorii prezenți la ședința CSM a spus că a fost sunat de colaboratori SIS pentru verificări și informații suplimentare.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins zece din cele 22 de candidaturi la conducerea judecătoriilor, înaintate de CSM. Din lista celor respinși fac parte: Vitalie Zaporojan, Sergiu Osoianu, Veaceslav Suciu, Mihail Macar, Oleg Melniciuc, Ion Rusu, Vadim Belous, Alexandru Parfeni, Ion Nașco și Maria Chiperi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău