Consiliul Rectorilor acuză Universitatea de Stat din Moldova de concurență neloială

  • 09 August 2017 17:19
Consiliul Rectorilor acuză Universitatea de Stat din Moldova de concurență neloială

Consiliul Rectorilor acuză Universitatea de Stat din Moldova (USM) de ilegalități și concurență neloială comise în perioada admiterii și a cerut intervenția Ministerului Educației și a altor instituții de stat pentru a readuce situația la normalitate.

Admiterea 2017 se termină cu un scandal de proporții. Astfel Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a constatat în ședința din 8 august că în Admiterea 2017 că pe lângă problemele acute din domeniu s-au înregistrat și o serie de ilegalități.

Universitățile nu mai au studenți din cauza burselor românești?

"Numărul total al persoanelor înmatriculate la studii este mult mai mic în comparație cu anii precedenți, drept motiv fiind considerate evoluțiile demografice negative, numărul mare de locuri, inclusiv cu finanțare bugetară, oferite de Guvernul României cetățenilor Republicii Moldova, plecarea tinerilor peste hotare, atât la studii, cât și în vederea întregirii familiilor etc", se arată într-un comunicat al Consiliului publicat pe paginile WEB ale Academiei de Studii Economice din Moldova /ASEM) și Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Consiliul Rectorilor condus de rectorul ASEM, Grigorii Belostecnic, susține că micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități a generat și o înăsprire a concurenței între universități, în vederea atragerii pretendenților la studii.

Universitatea de Stat acuzată de concurență neloială

"Pe parcursul primei perioade de admitere au fost constate abateri grave de la stipulările Regulamentului Ministerului Educației privind organizarea admiterii, prin folosirea unor promisiuni care pot fi calificate drept false, ilegale și iresponsabile, folosite drept momeală pentru atragerea studenților la studii, și prin care universitățile participante la procesul de admitere au fost puse în condiții inegale", susțin rectorii.

În comunicat este menționată în special Universitatea de Stat, care până la lansarea campaniei de admitere, ar fi expediat pretendenților la studii, prin poșta electronică, "mesaje de felicitare în legătură cu înmatricularea la studii la USM, chiar dacă, prin ordinul Ministerului Educației depunerea actelor în vederea participării la concursul de admitere urma să înceapă la 24 iulie 2017, concomitent în toate universitățile".

"În dimineața ultimei zile de depunere a actelor în prima sesiune, 31 iulie 2017, tuturor pretendenților la studii li s-au trimis de către USM mesaje, prin care au fost informați că au fost deja înmatriculați și în regim de urgență, până la ora 17.00, trebuie să depună în comisia de admitere actele de studii în original (verificările ministerului au confirmat acest lucru), chiar dacă perioada de depunere a actelor în original a fost stabilită prin ordinul Ministerului Educației nr. 273 din 02.05.2017, ca fiind 03-07.08.2017.

Pe 1 august 2017, USM a publicat pe site-ul universității un proiect de ordin de admitere la studii cu finanțare din sursele bugetare USM, în care au fost incluse circa 660 persoane, motiv din care pretendenții la studii și-au retras actele din alte universități, declarând că sunt înmatriculați la USM fără taxă, pe contul universității, ceea ce contravine legislației în vigoare.

Citiți detalii pe mold-street.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău