Consiliul pentru prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a emis 89 de recomandări în raportul său pentru anul 2022. Cele mai multe vizează sănătatea mintală a deținuților

  • 18 Octombrie 2023 14:46
Consiliul pentru prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a emis 89 de recomandări în raportul său pentru anul 2022. Cele mai multe vizează sănătatea mintală a deținuților

Consiliul pentru prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a emis 89 de recomandări în raportul său pentru anul 2022. Cele mai multe dintre acestea vizează sănătatea mintală a deținuților și angajaților, serviciile medicale oferite în penitenciare, recrutarea personalului. Aspecte ale Mecanismului Național de Prevenire a Torturii în prevenirea și combaterea torturii și relelor tratamente au fost discutate astăzi în cadrul unei mese rotunde cu sprijinul Consiliului Europei, transmite Radio Chișinău.

Anul trecut Consiliul pentru prevenirea torturii  a efectuat 20 de vizite și a emis 19 rapoarte împotriva torturii și altor pedepse, ori tratamente de cruzime, inumane sau degradante, a spus pentru Radio Chișinău Avocatul Poporului, Ceslav Panico.

„Rep. Moldova, chiar dacă are unele aspecte pozitive, progrese, la acest capitol, ne mișcăm destul de greu. Nu avem așa de multe cazuri de tortură sistemice cum erau cu  10 ani în urmă, dar avem cazuri de tratamente rele, avem condiții rele de detenții în locuri din penitenciare. Avem accese la servicii medicale la care șchiopătăm. De asemenea problema ține de sănătatea mintală în locurile de detenție, penitenciare, spitale de psihiatrie, poliție”, a spus Ceslav Panico.

Raportul Consiliului pentru prevenirea torturii pentru anul trecut vizează și colaborarea între instituțiile statutului și evaluarea unei strategii de angajare a personalului, spune Ceslav Panico.

„Este nevoie de o strategie de perspectiva angajării persoanelor suficiente pentru a supraveghea și a se implica în locul de detenție, vorbim despre personalul penitenciarelor, spitalelor, poliției. Un alt aspect ține de interacțiunea dintre instituții, spitalul de psihiatrie și spitalelor, sau și poliție. Și am avut anul trecut un raport anul trecut, ca Oficiul al  Poporului special pentru cazurile de la spitalul „Codru”, unde s-a arătat deficiența pe aspectul de conlucrare între instituții”, a declarat Ceslav Panico.

Misiunea Consiliului pentru Prevenirea Torturii constă în asigurarea protecției persoanelor împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente de cruzime. Evenimentul face parte din Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău