Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării, nefuncțional
-
19 Septembrie 2013 11:15
Deși are deja toți membrii aleși, Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării rămâne nefuncțional până în prezent, din motive administrative.
Consiliul va putea primi petiții abia din 15 noiembrie, în baza cărora va constata dacă s-a produs sau nu un act de discriminare.
Totuși, acesta nu va putea aplica sancțiuni, așa cum se întâmplă în alte țări, fapt ce îi știrbește din notorietate, după cum consideră reprezentanții societății civile. Subiectul a fost dezbătut în cadrul Clubului de presă organizat de Centrul pentru Investigații Jurnalistice.
Președinta Consiliului Antidiscriminare, Oxana Gumennaia, a declarat că deși obiectivele principale ale structurii țin de recepționarea plângerilor din partea populației, deocamdată lucrurile s-au împotmolit în probleme de ordin birocratic.
Consiliu nu va putea să aplice sancțiuni, ci doar să constate actele de discriminare, fapt considerat drept o lacună în legislație de către președinta Coaliției Nediscriminare, Ana Furtună.
Potrivit datelor Coaliției Nediscriminare, cel mai des populația invocă probleme legate de discriminare în ceea ce privește protecția socială și accesul liber la justiție. Consiliul, pe de altă parte, fiind o structură de stat, va putea monitoriza și acțiunilor demnitarilor din acest punct de vedere, a subliniat unul dintre membrii Consiliului, Ian Feldman.
Deocamdată, potrivit constatărilor specialiștilor, societatea nu este suficient de pregătită să înțeleagă ce este un act de discriminare și că acest lucru vizează toate categoriile de cetățeni, precum tinerii, bătrânii, femeile sau persoanele cu dizabilități, nu numai minoritățile sexuale.