Consiliul ONU pentru Drepturile Omului condamnă numărul în creștere al execuțiilor în Iran
-
04 Aprilie 2023 16:35
Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a denunțat marți, 4 aprilie, numărul în creștere al execuțiilor din Iran, inclusiv al celor legate de manifestațiile antiguvernamentale începute în septembrie anul trecut, relatează Agerpres.
Agenția ONU a aprobat o rezoluție în care exprimă ''îngrijorarea sa profundă față de numărul în creștere de execuții, inclusiv ale unor indivizi condamnați la moarte pentru presupusa lor participare la manifestații recente''.
Textul rezoluției extinde cu un an mandatul raportorului special al ONU pentru drepturile omului în Iran, Javaid Rehman. El a fost aprobat de 23 dintre cei 47 de membri ai acestui consiliu. Șaisprezece membri s-au abținut, iar opt au votat împotrivă, printre care Cuba, China, Pakistan și Vietnam.
La rândul său, ambasadorul iranian Ali Bahraini a respins rezoluția, pe care o consideră inacceptabilă, întrucât ea ''face din drepturile omului o armă a politicii externe''.
Rezoluția este ecoul îngrijorării față de numărul tot mai mare al execuțiilor din Iran și reiterează condamnarea puternică a reprimării dure lansate de regimul iranian după manifestațiile de amploare începute în septembrie.
Teheranul a executat patru persoane după aceste manifestații izbucnite ca urmare a morții, în 16 septembrie anul trecut, a tinerei Mahsa Amini (22 de ani), decedată în arestul poliției. Ea fusese arestată întrucât nu ar fi purtat corect vălul musulman.
Potrivit Organizației drepturilor omului din Iran, ONG cu sediul în Norvegia, cel puțin 144 de persoane au fost executate în Iran numai în acest an.
Rezoluția adoptată marți cere Teheranului să ia ''toate măsurile legislative, administrative și altele necesare'' pentru ca nimeni să nu fie executat pentru ''presupuse infracțiuni care nu sunt la nivelul celor mai grave infracțiuni''.
De asemenea, Iranul trebuie să se asigure că nicio execuție nu vizează ''presupuse infracțiuni comise înaintea vârstei de 18 ani'' și că sentințele sunt pronunțate doar de tribunale ''abilitate, independente și imparțiale'', adaugă textul rezoluției.