Consiliul NATO-Rusia se reunește pentru a evita o cursă a înarmărilor

  • 31 Octombrie 2018 09:15
Consiliul NATO-Rusia se reunește pentru a evita o cursă a înarmărilor

NATO și Rusia se reunesc miercuri la Bruxelles într-o încercare de a evita o nouă cursă a înarmărilor în Europa, după ce SUA au anunțat că se vor retrage din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în perioada Războiului Rece, informează AFP, potrivit Agerpres.

Discuțiile cu Moscova, în cadrul organismului de consultare Consiliul NATO-Rusia, vor avea loc la nivel de ambasadori, a precizat Alianța.

Consiliul este precedat de o reuniune a reprezentanților din cele 29 de țări ale Alianței Nord-Atlantice, la care europenii au cerut americanilor să revină asupra deciziei de a denunța Tratatul INF, încheiat în 1987 și care interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acțiune variind între 500 și 5.000 de km, conform unor surse diplomatice.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia are loc pe fondul tensiunilor provocate de manevrele desfășurate în prezent de Alianță în Norvegia.

Astfel, întâlnirea trebuie să încerce să dezamorseze o nouă crispare în relațiile dintre cele două blocuri, care s-au deteriorat de la anexarea Crimeii de către Moscova în 2014. Cele două blocuri și-au reluat dialogul la 31 mai în cursul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Niciun detaliu nu a fost comunicat cu privire la reuniunea de miercuri, preconizată să se desfășoare la sediul NATO. Un diplomat european a indicat totuși că Moscova a cerut o discuție cu privire la Tratatul INF.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că abandonarea Tratatului INF ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor și a avertizat că Rusia va reacționa în consecință dacă SUA vor desfășura noi rachete pe teritoriul european.

SUA nu sunt susținute de către aliații lor europeni în noul lor meci cu Moscova, angajat de președintele Donald Trump.

NATO acuză Rusia de încălcarea INF prin dezvoltarea unui nou program de rachete cu rază lungă de acțiune, SSC-8, conform termenilor NATO.

Dar aliații ''nu vor un nou Război Rece și o nouă cursă a înarmărilor'', a avertizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la 24 octombrie.

''Eu nu cred că membrii NATO vor accepta să desfășoare mai multe arme nucleare în Europa pentru a contracara noul program de rachete rusesc SSC-8'', numit 9M729 în Rusia, a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău