Consiliul Municipal Chișinău nu a susținut propunerea liberalilor de a declara 2018 an al Unirii în Capitală

  • 07 Februarie 2018 12:13
Consiliul Municipal Chișinău nu a susținut propunerea liberalilor de a declara 2018 an al Unirii în Capitală

Propunerea consilierilor liberali din Consiliul Municipal Chișinău de a declara 2018 ca an al Unirii în Capitală nu a fost susținută de ceilalți aleși municipali. Consilierii socialiștii și cei comuniștii au votat împotrivă, motivând că nu vor să facă politică în CMC, iar aleșii locali din alte fracțiuni s-au abținut de la vot. 

Consilierii municipali liberalii au venit cu propunerea de a declara în municipiul Chișinău anul 2018 ca an al unirii,  în contextul împlinirii a 100 de ani de la Unirea din 1918. Ei au propus organizarea mai multor activități dedicate Centenarului Unirii. Liderul fracțiunii Partidului Liberal în CMC, Ion Cebanu.

Având în vedere că anul acesta se fac 100 de ani de la Marea Unire, un eveniment marcant pentru istoria românilor de pretutindeni, un eveniment simbol pentru întreaga românitate, propunem un proiect pentru declararea anului 2018-anul Unirii în municipiul Chișinău(...) Acest proiect nu presupune surse financiare adăugătoare, a trecut toate expertizele necesare pentru a ajunge pe ordinea de zi”.

Socialiștii și comuniștii au votat împotriva propunerii PL și au afirmat că vor să se axeze pe rezolvarea problemelor din Capitală, și nu pe politică, afirmă liderul fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

Haideți în Chișinău să ne axăm pe subiectele care țin de municipalitate(...)Să ne abținem de la subiectele cu aspect politic din CMC, noi nu am pus subiecte politice și geo-politice. Să votăm proiectele importante pentru municipalitate, ce se referă la grădinițe, școli, spitale”.

Membrii fracțiunii PPEM și consilierul municipal independent Ion Ștefăniță care au votat pentru introducerea propunerii pe ordinea de zi s-au abținut de la vot. Ion Ștefăniță a declarat că aleșii municipali liberali ar trebui să facă reforme care să aducă Unirea mai aproape și nu doar să facă declarații.

Amintim că în contextul Centenarului Unirii, de la începutul acestui an, 13 localități din Republica Moldova au votat declarații simbolice de unire cu România. Deciziile autorităților locale au fost criticate de președintele Igor Dodon care a lansat o campanie la nivel local de semnare a unor declarații ”pro-statalitate și anti-unire”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău