Consiliul Europei solicită Rusiei să justifice acțiunile poliției împotriva protestatarilor

  • 11 Februarie 2021 12:41
Consiliul Europei solicită Rusiei să justifice acțiunile poliției împotriva protestatarilor

Principala organizație pentru apărarea drepturilor omului în Europa a cerut Rusiei să justifice informațiile privind folosirea excesivă a forței de către poliție pentru a dispersa protestatarii anti-Kremlin și comiterea unor abuzuri împotriva drepturilor omului, reamintind Moscovei că oamenii au dreptul la liberă asociere.

Peste 11.000 de persoane au fost arestate în ultimele săptămâni, la demonstrațiile declanșate de arestarea și condamnarea la închisoare a criticului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, potrivit grupului non-guvernamental OVD-Info, care monitorizează arestările din timpul protestelor în masă. Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat că numărul arestărilor este fără precedent, conform datelor furnizate de OVD-Info.

Într-o scrisoare adresată ministrului de interne rus, Vladimir Kolokoltsev, datată 5 februarie și publicată joi, doamna Mijatovic și-a exprimat consternarea față de informațiile privind violența poliției, inclusiv atacurile ce au vizat zeci de jurnaliști. Comisarul Consiliului Europei afirmă că mulți dintre deținuți au reclamat lipsa alimentelor și a apei potabile, accesul restricționat la facilități sanitare, încălzire și locuri de dormit adecvate, din cauza supraaglomerării, precum și negarea accesului la asistență juridică sau medicală. "O astfel de situație, dacă se confirmă, echivalează cu tratament inuman și degradant și trebuie să înceteze imediat, afirmă Mijatovic. Kremlinul a negat represaliile poliției și a anunțat că analizează eventualele cazuri de brutalitate din partea poliției, însă a precizat că au existat mai multe cazuri în care forțele de ordine au fost atacate de protestatari, decât viceversa.

Ministerul de Interne rus nu a comentat, deocamdată. Mijatovic i-a cerut lui Kolokoltsev să își folosească autoritatea pentru a opri această practică de reținere a persoanelor care își exercită dreptul la libera asociere și să abordeze demonstrațiile în conformitate cu standardele în vigoare privind drepturile omului. Consiliul Europei, cel mai mare forum al drepturilor omului din Europa, are 47 de state membre, inclusiv Rusia. Toate statele sunt semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Sursa: Reuters/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău