Consiliul Europei: Serbia trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a încuraja utilizarea limbilor minoritare

  • 07 Iunie 2023 14:35
Consiliul Europei: Serbia trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a încuraja utilizarea limbilor minoritare

Serbia a făcut progrese, în ultimii cinci ani, cu privire la punerea în practică a angajamentelor din cadrul Cartei europene pentru limbi regionale sau minoritare (ECRML), dar sunt necesare promovarea educației bilingve, utilizarea limbilor minoritare în media pe scară largă și consolidarea consiliilor naționale ale minorităților naționale, a declarat comitetul de experți al acestui tratat al Consiliului Europei, în noul său raport ce analizează situația până în octombrie 2022, transmite Agerpres.

Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare a intrat în vigoare în 2006 în Serbia. Ea se aplică limbilor albaneză, bosniacă, bulgară, bunjevac, croată, cehă, germană, ungară, macedoneană, romani, română, ruteană, slovacă, ucraineană și vlahă. Raportul prezintă imagini ale situației privind fiecare din aceste limbi și apreciază dacă situația s-a ameliorat sau s-a deteriorat ori dacă este neschimbată.

Raportul relevă că în general Serbia a realizat progrese în implementarea ECRML. Comitetul de experți a remarcat cu satisfacție că procesul de introducere a limbilor minoritare în uzul oficial a continuat și s-a accelerat. Chiar dacă aceste progrese merită să fie salutate, trebuie ca mai multe comune unde limbile minoritare, printre care romani și ucraineană, au fost folosite în mod tradițional să le introducă în uzul oficial.

Educația în limba minoritară este organizată la diferite niveluri pentru albaneză, bosniacă, bulgară, croată, ungară, română, ruteană și slovacă. ''Acest model funcționează foarte bine și conduce la rezultate bune'', arată raportul.

Mai multe limbi minoritare sunt predate în cadrul materiei opționale ''limbă maternă cu elemente ale culturii naționale'', cu numai două ore pe săptămână, o situație care nu le permite elevilor să obțină un bun nivel de cunoaștere a limbilor minoritare. Unele limbi minoritare nu sunt utilizate deloc la anumite niveluri de educație. În anumite cazuri, există o lipsă de disponibilitate și continuitate a educației în limba minoritară la niveluri preșcolar, primar și gimnazial. Pentru a remedia aceste lacune, este nevoie de extinderea și/sau organizarea educației bilingve, întrucât acesta este singurul model din Serbia ce răspunde în prezent cerințelor minimale ale ECRML, scriu autorii raportului.

Potrivit aceluiași raport, majoritatea limbilor minoritare din Serbia sunt utilizate în procedurile penale și civile, dar nu și în cele administrative; o asemenea utilizare ar trebui să fie încurajată.

Cu excepția limbii ungare, limbile minoritare nu sunt utilizate în contactele cu filialele locale ale autorităților naționale sau utilizate de către acestea. Ele sunt folosite într-o anumită măsură în contactele cu autoritățile locale la nivel de comună.

Limbile minoritare sunt folosite în emisiuni de radio și televiziune publice și private. Chiar dacă situația este în general pozitivă, comitetul de experți reia recomandarea anterioară de a se extinde durata emisiunilor difuzate în limbile minoritare, de a spori frecvența difuzării lor și de a propune conținuturi de natură diferită în scopul atragerii diferitelor generații. Raportul le recomandă autorităților sârbe să dezvolte, pentru fiecare limbă minoritară, un plan global de difuzare în media.

Al cincilea raport de evaluare al comitetului de experți al Cartei europene pentru limbi regionale sau minoritare se bazează pe informațiile comunicate de surse guvernamentale sau neguvernamentale, în special pe cele obținute în timpul vizitei efectuate de comitet în Serbia în octombrie 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău