Consiliul Europei deplânge o ''erodare'' a libertății presei pe continent (raport)

  • 27 Aprilie 2022 18:26
Consiliul Europei deplânge o ''erodare'' a libertății presei pe continent (raport)

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a deplâns miercuri o ''erodare'' a libertății presei pe continent și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ''creșterea alarmantă a amenințărilor'' la adresa jurnaliștilor, potrivit unui raport publicat miercuri de 15 organizații partenere ale Platformei pentru consolidarea protecției și securității jurnaliștilor din cadrul Consiliului Europei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acesta arată că numărul de alerte semnalate acestei platforme privind amenințări grave la adresa libertății presei în statele membre ale Consiliului ''a crescut de la 200 în 2020 la 282 în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 41%'', se arată într-un comunicat.

Marija Pejčinović Burić ''a subliniat în special că jurnaliști au fost recent vizați de armata rusă în agresiunea în curs împotriva Ucrainei în care și-au pierdut viața mulți dintre ei. Ea a reamintit guvernelor că au obligația de a lua măsuri pentru a-i proteja pe jurnaliști, inclusiv în timp de război'', a continuat comunicatul de presă al Consiliului Europei.

''Astăzi, în Europa, libertatea de expresie și libertatea presei se confruntă cu numeroase obstacole. Deși în unele țări se înregistrează ameliorări parțiale, tendința generală este spre erodarea acestor libertăți. În aceste vremuri de criză, marcate de pandemia de COVID -19, încă prezentă, și de violența care face ravagii în Ucraina, trebuie să ne sporim eforturile pentru a apăra principiile vitale pentru democrațiile noastre care sunt libertatea de expresie și independența presei'', a subliniat secretarul general.

Anul trecut, șase jurnaliști au murit în timp ce își exercitau profesia în Europa, dintre care patru au fost vizați în mod deliberat, amintește în continuare Consiliul Europei, care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent.

Acesta raportează, de asemenea, 82 de cazuri de atacuri asupra securității și integrității fizice a jurnaliștilor, mai ales în cursul unor manifestații împotriva măsurilor de luptă împotriva COVID-19, o creștere de 51%.

În 2021, 26 de cazuri de agresiuni împotriva jurnaliștilor au rămas nepedepsite și 56 de jurnaliști au fost condamnați la închisoare.

Raportul subliniază în continuare creșterea cazurilor de intimidare judiciară, cu recurgerea tot mai frecventă la proceduri de defăimare, pentru a reduce la tăcere mass-media.

În cele din urmă, partenerii Platformei regretă faptul că statele membre ale Consiliului Europei au răspuns doar la o treime dintre alertele publicate pe Platformă în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău