Consiliul Europei critică Rusia pentru încălcarea drepturilor minorităților naționale
-
16 Ianuarie 2019 11:44
Comitetul pentru Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, organism specializat cu rol consultativ al Consiliului Europei, a publicat, miercuri, un nou raport cu privire la punerea în aplicare a articolelor Convenției de către Federația Rusă. Documentul, care se referă la perioada 2012-2017, conține critici privind politica autorităților ruse față de minoritățile naționale.
Experții au ajuns la concluzia generală că însăși prezența în țară a reprezentanților diferitelor minorități naționale și religioase care vorbesc limba lor maternă este în mod tradițional percepută în societatea rusă ca un patrimoniu cultural și istoric. "Dar politica oficială rusă în relația cu minoritățile naționale este formată astfel încât să sublinieze importanța limbii ruse și a naționalității ca nucleu al unei identități ruse cuprinzătoare" - atrag atenția experții Consiliului Europei, adăugând că retorica guvernamentală și mass-media sprijinite de stat "prezintă ideea societăților multiculturare ca fiind una eșuată".
În ultimii cinci ani, volumul învățământului în limbile minorităților naționale și studierea acestor limbi "a scăzut substanțial" în Rusia, reforma educațională fiind caracterizată de o "abordare unificatoare, cu accent pe învățarea limbii ruse". "Acești factori, precum și prezența limitată a limbilor minoritare în spațiul public", încalcă grav drepturile reprezentanților nu numai ai minorităților etnice, ci și ai celor care constituie populația majoritară în unele teritorii ale republicilor din Rusia. Și dacă republicile mai influente, cum ar fi Tatarstanul, au intrat în conflict deschis cu autoritățile federale ruse, susținând studierea obligatorie a limbii tătare în școli, republicile mai mici s-au resemnat și au renunțat la acest element din programa lor școlară - notează autorii raportului. R
aportul prezentat de Comitetul pentru Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale mai menționează că legea rusă cu privire la agenții străini, care se referă la organizațiile neguvernamentale, precum și Legea extremismului au fost folosite în mod repetat de autoritățile din Rusia pentru a "intimida și hărțui persoanele aparținând minorităților naționale sau cele care s-au angajat să își protejeze drepturile".
În plus, într-un capitol separat, experții Consiliului Europei atrag atenția că, după anexarea Crimeii și începutul conflictului din Donbas, "mass-media controlate de guvernul rus" au început o "mobilizare patriotică a societății ruse împotriva Ucrainei". "Dar aceste sentimente sunt îndreptate deja nu numai împotriva ucrainenilor, ci și împotriva reprezentanților altor minorități naționale" - avertizează experții.
Sursa: Rador