Consiliul Europei condamnă cu fermitate agresiunea Rusiei în Ucraina și anunță măsuri de răspuns la criză: Este un moment întunecat pentru Europa și pentru tot ceea ce reprezintă

  • 24 Februarie 2022 11:39
Consiliul Europei condamnă cu fermitate agresiunea Rusiei în Ucraina și anunță măsuri de răspuns la criză: Este un moment întunecat pentru Europa și pentru tot ceea ce reprezintă

Consiliul Europei condamnă cu fermitate agresiunea Rusiei în Ucraina și anunță măsuri urgente de răspuns la criză, a declarat joi secretarul general Marija Pejčinović Burić, transmite caleaeuropeana.ro.

„Condamn cu fermitate atacul militar rusesc împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare flagrantă a Statutului Consiliului Europei și a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Acesta este un moment întunecat pentru Europa și pentru tot ceea ce reprezintă ea”, a transmis secretarul general al Consiliului Europei, potrivit sursei citate

Pejčinović Burić a făcut apel la autoritățile din Rusia „să înceteze imediat și necondiționat ostilitățile și să revină la diplomație pentru a restabili pacea și a evita alte consecințe devastatoare pentru întregul continent”. „Protejarea vieților civililor trebuie să rămână o chestiune prioritară. Toate gândurile mele se îndreaptă către Ucraina, poporul și autoritățile sale”, a subliniat aceasta.

De asemenea, secretarul general a anunțat că, împreună cu Comitetul de Miniștri și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, „vom lua rapid măsurile necesare pentru a răspunde situației actuale”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi o operațiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiștii din regiunea Donbas, situată în estul țării “Am luat decizia pentru o operațiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televizor, cu puțin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” și a promis să contracareze orice interferență străină în operațiunea rusă în Ucraina. Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conștiința regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia. Președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială în Ucraina ca urmare a atacurilor Rusiei, afirmând că țara sa este în stare de război.

Liderii comunității transatlantice, de la președintele american Joe Biden la premierul britanic Boris Johnson și de la cancelarul german Olaf Scholz la președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, au condamnat joi în termeni cei mai duri agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, care încalcă flagrant dreptul internațional, pe care au denumit-o „o zi neagră pentru Europa și o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice”, și au anunțat că invadarea de către armata rusă a țării vecine va avea consecințe pentru Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău