Consiliul Europei cere Rusiei să returneze Poloniei epava avionului prăbușit în 2010 la Smolensk

  • 12 Octombrie 2018 16:01
Consiliul Europei cere Rusiei să returneze Poloniei epava avionului prăbușit în 2010 la Smolensk

Consiliul Europei a emis o rezoluție în care solicită Rusiei să returneze Poloniei epava avionului Tupolev TU-154M, prăbușit în aprilie 2010 la Smolensk, relatează vineri agenția poloneză PAP, citat de AGERPRESS.

"Refuzul continuu al autorităților ruse de a returna epava și alte dovezi constituie un abuz de drept și a alimentat speculațiile dinspre partea poloneză potrivit cărora Rusia are ceva de ascuns" în acest caz, se arată în documentul citat.

Rezoluția solicită Federației Ruse "să predea Poloniei epava avionului Tu-154M fără întârziere", în conformitate cu anexa 13 a Convenției de la Chicago, întrucât ancheta tehnică privind siguranța aeriană s-a încheiat în ianuarie 2011 odată cu publicarea raportului Comitetului interstatal al aviației ruse din 12 ianuarie 2011.

Documentul a fost redactat de către deputatul olandez, Pieter Omtzigt, din Partidul Popular European. Elaborarea rezoluției a durat câțiva ani.

La 10 aprilie 2010, președintele Lech Kaczynski, soția sa și zeci de oficiali guvernamentali și militari au murit în catastrofa aeriană de la Smolensk, toate cele 96 de persoane aflate la bord pierzându-și viața. Rusia a refuzat de atunci să predea epava avionului, susținând că ancheta în acest caz este în curs de desfășurare.

Delegația poloneză aflată la bordul acelui avion și condusă de președintele Lech Kaczynski (fratele geamăn al lui Jaroslav Kaczynski, actualul lider al Partidului Lege și Justiție care conduce în prezent Polonia) se îndrepta spre Katyn pentru a participa la o ceremonie de marcare a 70 de ani de la masacrul din 1940, când circa 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost uciși de forțele sovietice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău