Consiliul Europei califică foametea din anii 30 din Ucraina drept genocid. Sovieticii au provocat moartea câtorva milioane de persoane în Holodomor

  • 13 Octombrie 2023 09:21
Consiliul Europei califică foametea din anii 30 din Ucraina drept genocid. Sovieticii au provocat moartea câtorva milioane de persoane în Holodomor

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut joi drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani ce a cauzat moartea câtorva milioane de persoane, tragedie cunoscută ca Holodomor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un text adoptat cu 73 de voturi pentru și un vot împotrivă, parlamentarii Consiliului Europei, reuniți la Strasbourg, au urmat pasul făcut de Parlamentul European, care deja a calificat acest episod drept genocid în decembrie 2022, scrie G4Media.

Ucraina a pierdut între 4 și 8 milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării orchestrate de Stalin pentru a reprima orice veleități naționaliste ale acestei țări, pe atunci republică sovietică.

Rezoluția adoptată prevede că APCE ”își va continua acțiunea menită să stabilească adevărul istoric și să expună argumentele juridice care conduc la concluzia că Holodomor constituie un genocid”.

”Recunoașterea Holodomor ca genocid de APCE și de parlamentele care încă nu au făcut acest lucru ar constitui un omagiu legitim adus poporului ucrainean și în special victimelor”, se mai arată în concluziile textului adoptat de APCE.

Împotrivă a votat doar reprezentantul Bosniei.

Într-o postare pe platforma X (fosta Twitter), președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit membrilor APCE pentru votarea acestui text. ”A restaura dreptatea istorică și a aduce un omagiu victimelor Holodomor trimite mesajul că justiția este inevitabilă pentru toate crimele trecute și actuale comise de Moscova”, a scris șeful statului ucrainean.

APCE reunește 324 de parlamentari din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău