Consiliul Europei a creat un observator de monitorizare a modului de predare a istoriei în școli ''în contextul creșterii populismului''

  • 12 Noiembrie 2020 19:23
Consiliul Europei a creat un observator de monitorizare a modului de predare a istoriei în școli  ''în contextul creșterii populismului''

Consiliul Europei a lansat joi un Observator al cursurilor de istorie în Europa, care va avea sarcina de a strânge informații despre cum este predată această materie în instituțiile de învățământ ale statelor membre pentru a combate ceea ce această organizație descrie a fi încercările de manipulare la care apelează mișcările populiste, scrie Agerpres.

''În contextul creșterii populismului, o învățare a istoriei care să favorizeze perspectiva multiplă și gândirea critică este esențială pentru dezvoltarea unei culturi a democrației'', argumentează organizația paneuropeană într-un comunicat citat de agenția EFE.

Acesta observator, adaugă Consiliul Europei, ''va contribui la consolidarea rezistenței împotriva manipulării și deformării istoriei și va ajuta la promovarea păcii și a dialogului''.

Demersul ''nu urmărește armonizarea programelor de studiu'', asigură această instituie, care mai promite că activitățile noului organism vor avea ''o bază științifică și universitară solidă'' ce va ține cont de diversitatea sistemelor educaționale europene.

Într-o rezoluție adoptată de Comitetul de Miniștri - organul executiv al Consiliului Europei - se menționează că acest observator va fi constituit printr-un acord parțial extins, formulă care permite diferitelor state membre să i se alăture dacă doresc.

Deocamdată s-au alăturat inițiativei 17 din cele 47 de state membre, respectiv Spania, Franța, Rusia, Turcia, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Serbia, Portugalia, Slovenia, Cipru, Malta, Georgia, Armenia, Albania, Macedonia de Nord și Andorra.

Observatorul va elabora rapoarte despre cum este predată istoria în statele care au aderat acestei inițiative, studii tematice care vor aprofunda chestiuni care nu sunt incluse în studiile obișnuite și va organiza conferințe pentru a-și prezenta activitățile. Rapoartele și studiile vor avea caracter informativ, fără caracter obligatoriu pentru statele membre, notează Consiliul Europei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău