Consiliul European va aborda problema creșterii explozive a prețurilor la energie în cadrul unei reuniuni informale

  • 29 Septembrie 2021 11:35
Consiliul European va aborda problema creșterii explozive a prețurilor la energie în cadrul unei reuniuni informale

Șefi de stat și premieri din țările membre ale Uniunii Europene vor aborda subiectul creșterii explozive a prețurilor la energie cu prilejul următoarei lor reuniuni, în contextul în care guvernele se grăbesc să protejeze gospodăriile de impactul creșterii facturilor la gaze și electricitate, transmite Agerpres.

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale au înregistrat o creștere de peste 300% în acest an, din cauza unor factori precum nivelul redus al stocurilor, întreruperile în aprovizionare și cererea mare de energie, pe măsură ce economiile își revin din pandemia de COVID-19, ceea ce a condus și la majorarea prețurilor angro la electricitate.

Țările UE sunt responsabile pentru politicile lor naționale în domeniul energiei, iar unele guverne au intervenit deja. Franța oferă vouchere pentru plata facturilor la energie gospodăriilor cu venituri modeste, iar Grecia are de gând să ofere subvenții pentru a ajuta gospodăriile să facă față facturilor mai mari.

Comisia Europeană va elabora ”un set de instrumente” pentru ca statele membre să poată gestiona prețurile ridicate la energie fără a încălca normele europene, a transmis săptămâna trecută comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, după reuniunea informală a miniștrilor energiei și transporturilor.

Anunțul Comisiei Europene a venit după ce Spania a solicitat Bruxellesului să stabilească o serie de orientări pentru a sprijini statele membre să reacționeze în mod adecvat la creșterea prețurilor la electricitate fără a încălca reglementările europene și, în egală măsură, a indicat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculațiile pe piața certificatelor de poluare.

Italia a anunțat că analizează și ea o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de controla prețurile ce se află în trend ascendent.

În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis a promulgat recent Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurilor de protecție socială pentru aceștia și accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău