Consiliul European se reunește în zilele de 24 și 25 iunie 2021

  • 24 Iunie 2021 08:39
Consiliul European se reunește în zilele de 24 și 25 iunie 2021

Liderii Uniunii Europe se reunesc la Bruxelles în zilele de 24 și 25 iulie 2021, pentru a discuta despre COVID-19, redresarea economică, migrație și relațiile externe, inclusiv relațiile cu Turcia și Rusia, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/, citat de AGERPRES.

Cu privire la COVID-19, Consiliul European va analiza situația epidemiologică și a vaccinurilor și va continua eforturile de coordonare ca răspuns la pandemia de COVID-19. În acest context, liderii se vor concentra asupra obstacolelor rămase în legătură cu dreptul la liberă circulație în cadrul UE. De asemenea, în conformitate cu Declarația membrilor Consiliului European din februarie 2021, Comisia ar trebui să prezinte un raport privind învățămintele desprinse din pandemie până în prezent.

Ca răspuns la pandemia de COVID-19, UE și statele sale membre au lansat un set de măsuri, pentru a combate pandemia și pentru a ajuta Europa să se redreseze după recesiunea economică, mai scrie site-ul Consiliului. Astfel, pentru a ajuta UE să se reabiliteze economic după pandemie, liderii UE au convenit asupra unui fond extraordinar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, denumit "Next Generation EU". Referitor la coordonarea măsurilor privind călătoriile, s-a convenit asupra unor criterii comune de care să se țină seama atunci când se iau în calcul măsuri, precum și asupra unei definiții comune a zonelor de risc. De asemenea, o hartă a UE cu coduri de culori, bazată pe datele furnizate de statele membre, este publicată în fiecare joi de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Totodată, patru vaccinuri au fost deja autorizate în UE, iar vaccinarea a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune. Pentru a ajuta lucrătorii să își păstreze locurile de muncă în timpul crizei, UE a instituit un instrument care oferă sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE). Schema prevede împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro acordate statelor membre în condiții avantajoase, pentru a contribui la acoperirea costurilor schemelor naționale de șomaj tehnic. Până la 30 martie 2021, 17 state membre au primit sprijin prin intermediul SURE, în valoare totală de 75,5 miliarde euro.

Cu privire la redresarea economică, liderii Uniunii vor examina stadiul punerii în aplicare a instrumentului Next Generation EU. Next Generation EU a fost convenit de liderii UE în iulie 2020. Majoritatea guvernelor naționale și-au transmis planurile de investiții și reforme în aprilie și în mai, cu obiective de etapă și ținte clare pentru accesarea finanțării pentru redresare. După aprobarea planurilor de către Comisie, statele membre vor primi o prefinanțare de 13% din suma totală alocată pentru demararea redresării.

Tot în cadrul reuniunii din 24 și 25 iunie, Consiliul European va examina situația migrației pe diferitele rute. În acest sens, Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns, la 17 mai 2021, la un acord provizoriu cu privire la un proiect de directivă de stabilire a condițiilor de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe cu înaltă calificare care vin să locuiască și să lucreze în UE.

În conformitate cu Declarația membrilor Consiliului European din 25 martie 2021, liderii Uniunii vor relua discuțiile privind relațiile cu Turcia. Turcia a obținut statutul de țară candidată ca urmare a reuniunii Consiliului European de la Helsinki, din decembrie 1999. Negocierile de aderare au fost lansate la 3 octombrie 2005, în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG). La 3 octombrie 2005, Consiliul a convenit, de asemenea, asupra unui cadru pentru negocierile cu Turcia.

În ceea ce privește Rusia, în acord cu concluziile sale din 24-25 mai 2021, Consiliul European va relua discuțiile privind relațiile cu acest stat, pe baza unui raport al Înaltului Reprezentant și al Comisiei. La 24 mai, Consiliul European a desfășurat o dezbatere strategică privind Rusia prin care a condamnat activitățile ilegale, provocatoare și perturbatoare rusești împotriva UE și în afara Uniunii. Totodată, Consiliul European a reafirmat unitatea și solidaritatea UE în fața unor astfel de acțiuni, precum și sprijinul acesteia pentru partenerii estici.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a avut loc în intervalul 24-25 mai 2021, la Bruxelles. Cu acel prilej, Consiliul European a condamnat cu fermitate aterizarea forțată la Minsk, Belarus, a unui zbor Ryanair, la 23 mai 2021, care a pus în pericol siguranța aviației, precum și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Raman Pratasevici și a Sofiei Sapega. Consiliul European a mai solicitat Consiliului să adopte sancțiuni economice specifice suplimentare și tuturor transportatorilor aerieni cu sediul în UE să evite survolarea Belarusului. De asemenea, și-a exprimat solidaritatea cu Letonia în urma expulzării nejustificate a diplomaților letoni, informează site-ul Consiliului European.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,63 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău