Consiliul European: Klaus Iohannis va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova

  • 25 Octombrie 2023 16:26
Consiliul European: Klaus Iohannis va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 26-27 octombrie 2023 la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care se vor desfășura la Bruxelles, și unde șeful statului va susține deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an, va evidenția, la capitolul migrație, contribuția României la protecția frontierelor externe ale Uniunii și va sublinia necesitatea obținerii unui acord până la finele anului pentru revizuirea bugetului multianual al UE.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, agenda de discuții a reuniunii Consiliului European include subiecte precum: situația din Ucraina, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, aspecte economice, gestionarea migrației și relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situația din Orientul Mijlociu, situația din Caucazul de Sud, din Kosovo și Serbia și situația din Sahel.

Referitor la Ucraina, liderii europeni vor aborda sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina, cu referire la implicarea Uniunii Europene în susținerea angajamentelor de securitate pentru această țară, sprijinul pentru eforturile de reformă ale Ucrainei în parcursul său european, necesitatea continuării asistenței umanitare, precum și extinderea protecției temporare pentru refugiații ucraineni. De asemenea, va fi dezbătută importanța sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv din perspectiva provocărilor energetice pe care le presupune apropiatul sezon rece.

Șeful statului va sublinia că România va continua să fie un susținător ferm al Ucrainei și va pleda pentru continuarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană, atât timp cât este nevoie.

Totodată, președintele Klaus Iohannis va susține pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău