Consiliul de Securitate ONU se reunește vineri pentru a discuta situația din Afganistan

  • 05 August 2021 19:30
Consiliul de Securitate ONU se reunește vineri pentru a discuta situația din Afganistan

Consiliul de Securitate ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre degradarea situației din Afganistan. După ce și-au impus controlul asupra unor ample zone rurale, talibanii și-au intensificat atacurile asupra mai multor capitale de provincii, punând în dificultate forțele afgane și guvernul de la Kabul.

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU are loc în urma solicitării guvernului afgan, căruia i s-au alăturat Norvegia și Estonia, au declarat joi diplomați citați de AFP, potrivit Agerpres.

Ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Afganistanul datează din luna iunie, însă de atunci situația s-a deteriorat rapid în țara devastată de război.

Talibanii controlează ample zone rurale și se înfruntă acum cu forțele guvernamentale în mai multe mari orașe, printre care Herat, în apropiere de frontiera de vest cu Iranul, Kandahar și Lashkar Gah în sud. Locuitorii din Lashkar Gah au fost îndemnați să părăsească orașul, în contextul începerii unei operațiuni militare a forțelor guvernamentale împotriva talibanilor

Luptele sunt intense din luna mai, atunci când forțele americane și internaționale și-au început retragerea din țară, care urmează să se încheie până la 31 august pentru soldații americani.

Armata afgană și comandamentul american și-au intensificat loviturile aeriene asupra insurgenților, iar aceștia au avertizat miercuri că îi vor viza pe înalți responsabili ai guvernului de la Kabul drept represalii.

Uniunea Europeană a denunțat joi ultimele atacuri criminale ale talibanilor și a cerut o "încetare a focului urgentă, totală și permanentă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău