Consiliul de Securitate îi încredințează lui Antonio Guterres un al doilea mandat de șef al ONU

  • 08 Iunie 2021 19:06
Consiliul de Securitate îi încredințează lui Antonio Guterres un al doilea mandat de șef al ONU

Consiliul de Securitate a aprobat marți încredințarea unui al doilea mandat lui Antonio Guterres, în vârstă de 72 de ani, la conducerea ONU între 2022 și 2026, perioadă în cursul căreia este așteptat să se concentreze pe rezolvarea de conflicte, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Secretar general al ONU din ianuarie 2017, fostul premier portughez a fost singurul candidat în cursă. Alte 12 candidaturi individuale nu au fost acceptate pe motiv că nu au fost susținute de una din cele 193 de țări membre ale Organizației.

În cadrul unei scurte sesiuni în spatele ușilor închise, Consiliul de Securitate, esențial în procesul de numire, a decis în unanimitate să recomande Adunării Generale a ONU să prelungească mandatul secretarului general, a anunțat președintele său în exercițiu, ambasadorul estonian Sven Jürgenson. Confirmarea oficială a Adunării este așteptată în curând.

După un prim mandat consacrat limitării consecințelor potențial drastice pentru Organizație ale politicii unilaterale a lui Donald Trump, Antonio Guterres va trebui să aibă "un plan de luptă pentru toate crizele arzătoare", consideră un diplomat.

În acest domeniu, bilanțul său din ultimii cinci ani este unul slab, în contextul în care Siria, Yemen sau Mali sunt încă în căutarea unei soluții politice, comentează AFP. A fost găsită o denumire pentru Macedonia, care a devenit Macedonia de Nord, iar în Libia a început un proces de pacificare, însă acolo ONU are un rol de acompaniere a acestui proces declanșat de libieni.

Adept al unei diplomații de culise, Antonio Guterres dă asigurări că va lucra neobosit, pentru a evita o agravare a conflictului din Cipru sau pentru a încerca să limiteze veleitățile războinice ale puterii din Etiopia în regiunea Tigray și să mobilizeze Consiliul de Securitate.

Rezultatele sunt limitate, afirmă mai multe surse diplomatice sub acoperirea anonimatului, unele reamintind de pasivitatea ONU în fața genocidului asupra etnicilor rohingya în Myanmar începând din 2017.

La începutul lunii mai, Antonio Guterres sublinia că "elementele cheie ale activităților" sale se bazează pe discreție.

"Uneori, pentru a fi eficient, trebuie să acționezi discret, pentru a stabili canale de legătură între părți. Ele sunt esențiale pentru a evita ce e mai rău în confruntări și pentru a încerca să găsim soluții", a spus el atunci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău