Consiliul de Securitate al ONU se reunește din nou vineri cu privire la situația din Siria

  • 17 Mai 2019 10:42
Consiliul de Securitate al ONU se reunește din nou vineri cu privire la situația din Siria

Consiliul de Securitate al ONU se reunește din nou vineri pentru a discuta despre deteriorarea situației din provincia siriană Idlib, la o săptămână după o primă reuniune în care Moscova, care susține regimul de la Damasc, s-a distanțat de partenerii săi în discuțiile privind criza din Siria, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit unor diplomați, această nouă reuniune este la fel ca precedenta cerută de Belgia, Germania și Kuweit, trei membri nepermanenți ai Consiliului. Reuniunea va fi publică spre deosebire de cea cu ușile închise care a avut loc la 10 mai.

De la sfârșitul lunii aprilie, forțele siriene și aliații lor ruși au intensificat atacurile împotriva provinciei Idlib (nord-vest), ceea ce a provocat teama de o ofensivă pentru a recâștiga controlul în această ultimă enclavă controlată de grupări jihadiste.

La 10 mai, Rusia a refuzat să se alăture poziției comune a Consiliului de Securitate. Într-un demers neobișnuit, la finalul reuniunii, 11 țări ale Consiliului din cele 15 au cerut ''protejarea civililor'' și și-au exprimat ''profunda preocupare'' față de deteriorarea situației la Idlib, care ar trebui să fie din luna septembrie o zonă de detensionare garantată în special de Rusia.

Atacurile siriene și rusești, care nu evită spitalele și școlile, vizează în sudul provinciei Idlib și nordul regiunii vecine Hama teritorii controlate de Hayat Tahrir al-Sham ( HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida) și alte grupări jihadiste.

Aproximativ trei milioane de persoane locuiesc în provincia siriană Idlib, între care un milion de copii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău