Consiliul de Securitate al ONU examinează conflictul din Nagorno-Karabah

  • 20 Octombrie 2020 08:21
Consiliul de Securitate al ONU examinează conflictul din Nagorno-Karabah

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au cerut luni Armeniei și Azerbaidjanului să respecte încetarea focului care ar fi trebuit să intre în vigoare cu o zi înainte în regiunea disputată Nagorno-Karabah, relatează AFP, preluat de Agerpres.

O reuniune cu ușile închise la sediul organizației din New York a examinat situația din acest mic teritoriu muntos în care reluarea luptelor la 27 septembrie a făcut sute de victime.

În cursul reuniunii, organizată la cererea Franței, Rusiei și a SUA, cei 15 membri ai consiliului s-au alăturat apelului secretarului general, Antonio Guterres, de a respecta armistițiul.

''Toată lumea a spus același lucru: situația este rea și ambele părți trebuie să se oprească și să țină seama de apelurile secretarului general la încetarea focului'', au raportat diplomații.

Rusia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului, lucrează la o declarație în acest sens, au adăugat diplomații.

Textul, al cărui conținut urmează să facă obiectul unui acord între membri în această săptămână, ar trebui, de asemenea, să solicite Armeniei și Azerbaidjanului să reia negocierile sub egida Grupului de la Minsk, coprezidat de Franța, Rusia și Statele Unite. Creat în 1992 de Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), grupul are ca obiectiv să rezolve acest conflict teritorial.

Cele două țări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deși în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah și de-a lungul frontierei dintre ele.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău