Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția propusă de Rusia, care cerea condamnarea loviturilor aeriene din Siria

  • 14 Aprilie 2018 21:17
Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția propusă de Rusia, care cerea condamnarea loviturilor aeriene din Siria

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluție propus sâmbătă de Rusia, care condamna Statele Unite, Franța și Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ținte din Siria, informează Reuters și AFP. În favoarea rezoluției au votat doar Rusia, China și Bolivia. Alte patru țări s-au abținut, iar opt au votat împotrivă.

Pentru adoptarea unei rezoluții a Consiliului sunt necesare nouă voturi din cele 15 și trebuie să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenți - SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța.

În cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea față de operațiunea militară occidentală împotriva Siriei și a cerut respectarea Cartei Națiunilor Unite, transmite Xinhua. El a insistat ca toate statele membre ale ONU să dea dovadă de reținere în actualul context periculos și să evite orice acțiuni care ar putea provoca o escaladare și aduce mai multe suferințe poporului sirian.

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția propusă de Rusia, care cerea condamnarea loviturilor aeriene din Siria Sursa: FOTO: (c) Eduardo Munoz / REUTERS

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a discutat telefonic sâmbătă cu omologul său american, Donald Trump, și cu premierul britanic, Theresa May. El și-a exprimat satisfacția privind "excelenta coordonare" a forțelor franceze, britanice și americane pentru loviturile din Siria.

Ulterior, președinția franceză a apreciat într-un comunicat citat de AFP că "acum Consiliul de Securitate al ONU trebuie să reia inițiativa privind problemele politice, chimice și umanitare din Siria, pentru a asigura protecția populației civile și pentru ca țara să își redobândească în sfârșit pacea".

Franța urmează să depună la ONU un alt proiect de rezoluție privind Siria.

De asemenea, Statele Unite sunt pregătite să declanșeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic în Siria, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cadrul reuniunii de urgență a Consiliul de Securitate, transmit Reuters și AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția propusă de Rusia, care cerea condamnarea loviturilor aeriene din Siria

„Suntem încrezători că am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregătiți să menținem această presiune, dacă regimul sirian este suficient de nebun să ne testeze voința”, a declarat Nikki Haley.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău