Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o declarație ce reafirmă interzicerea folosirii armelor chimice

  • 23 Noiembrie 2019 08:30
 Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o declarație ce reafirmă interzicerea folosirii armelor chimice

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au aprobat vineri o declarație privind interzicerea folosirii armelor chimice, ajungând la un consens îndelung subminat de războiul din Siria, precum și de cazurile Skripal din Anglia sau Kim Jong-nam din Malaezia, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Consiliul reafirmă faptul că utilizarea armelor chimice constituie o încălcare a dreptului internațional și condamnă în termenii cei mai fermi utilizarea armelor chimice", se subliniază în declarația adoptată în unanimitate la inițiativa Marii Britanii.

"Utilizarea armelor chimice oriunde, oricând, de către oricine, în orice circumstanțe, este inacceptabilă și reprezintă o amenințare la adresa păcii și a securității internaționale". "Consiliul se declară ferm convins că persoanele responsabile de utilizarea acestor arme trebuie să răspundă pentru faptele lor", se precizează în declarație.

În februarie 2017, agentul neurotoxic VX a fost găsit în organismul fratelui vitreg al liderului nord-coreean asasinat în Kuala Lumpur. Dar cazul care a stârnit cele mai mari disensiuni în cadrul Națiunilor Unite este cel în care s-au confruntat Marea Britanie și Rusia, după otrăvirea cu substanța neurotoxică Noviciok, în martie 2018, a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la Salisbury.

În ultimii ani, occidentalii s-au opus adesea Rusiei, inclusiv în cadrul Consiliului de Securitate, pe tema utilizării armelor chimice în Siria.

În declarație, Consiliul de Securitate îndeamnă toate statele, care încă nu au făcut-o, să devină neîntârziat parte la Convenția privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării, utilizării armelor chimice și distrugerea acestora.

Aceasta convenție semnată în 1993 a intrat în vigoare în 1997. Siria a devenit parte la ea în 2013. Israelul a semnat-o, dar nu a ratificat-o, în timp ce Coreea de Nord, Egiptul și Sudanul de Sud nu sunt parte.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, și-a exprimat speranța că adoptarea declarației va permite revenirea la o "traiectorie a dezarmării complete" în Siria.

Prin intermediul adjunctului ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, Moscova a subliniat necesitatea interzicerii accesului "grupărilor teroriste" la arme chimice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău