Consiliul de Securitate al ONU, „preocupat” de o „amenințare majoră” după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice

  • 16 Septembrie 2021 09:47
Consiliul de Securitate al ONU, „preocupat” de o „amenințare majoră” după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență miercuri cu ușile închise pentru a discuta despre ultimele tiruri de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord, care provoacă îngrijorarea membrilor săi cu privire la această „amenințare majoră” pentru pace, potrivit ambasadorului francez la Națiunile Unite, Nicolas de Riviere, citat de AFP, potrivit g4media.ro.

Această sesiune a fost solicitată de Estonia și Franța. În trecut, astfel de reuniuni de urgență după tiruri nord-coreene s-au încheiat adesea cu publicarea unei declarații comune a membrilor europeni ai Consiliului de Securitate, scrie sursa citată

„Cu toții am condamnat ceea ce s-a întâmplat, testele. Toată lumea este foarte îngrijorată de această situație”, a declarat unor jurnaliști Nicolas de Riviere, ambasadorul francez la ONU, la finalul întâlnirii care a durat trei sferturi de oră.

„Este o amenințare majoră la adresa păcii și securității, este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului”, a adăugat el, menționând că rachetele au căzut „în zona economică exclusivă a Japoniei”.

„Desigur, avem nevoie de un dialog politic, de o soluție politică, dar condiția prealabilă este respectarea de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a continuat diplomatul.

Tirurile nord-coreene reprezintă „o amenințare pentru regimul de neproliferare, pentru lume, pentru vecinii Coreii de Nord, Coreea de Sud, Japonia. Înțelegem pe deplin preocupările din această regiune și îndemnăm Coreea de Nord să se conformeze” rezoluțiilor ONU și „să reia negocierile”, a insistat Nicolas de Riviere.

El a precizat că nu este prevăzut niciun proiect de declarație comună în Consiliu.

Într-un comunicat dat publicității la Londra, ministerul de externe britanic a condamnat, așa cum făcuseră anterior Statele Unite, „o încălcare clară” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate și „o amenințare la adresa păcii și securității regionale”. „Îndemnăm Coreea de Nord să se abțină de la orice nouă provocare și să reia dialogul cu Statele Unite”, a adăugat comunicatul.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat amândouă tiruri de rachete miercuri în ceea ce pare a fi o cursă a înarmărilor între cele două țări tehnic aflate în continuare în război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău