Consiliul de Securitate al ONU, „preocupat” de o „amenințare majoră” după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice

  • 16 Septembrie 09:47
Consiliul de Securitate al ONU, „preocupat” de o „amenințare majoră” după ce Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență miercuri cu ușile închise pentru a discuta despre ultimele tiruri de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord, care provoacă îngrijorarea membrilor săi cu privire la această „amenințare majoră” pentru pace, potrivit ambasadorului francez la Națiunile Unite, Nicolas de Riviere, citat de AFP, potrivit g4media.ro.

Această sesiune a fost solicitată de Estonia și Franța. În trecut, astfel de reuniuni de urgență după tiruri nord-coreene s-au încheiat adesea cu publicarea unei declarații comune a membrilor europeni ai Consiliului de Securitate, scrie sursa citată

„Cu toții am condamnat ceea ce s-a întâmplat, testele. Toată lumea este foarte îngrijorată de această situație”, a declarat unor jurnaliști Nicolas de Riviere, ambasadorul francez la ONU, la finalul întâlnirii care a durat trei sferturi de oră.

„Este o amenințare majoră la adresa păcii și securității, este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului”, a adăugat el, menționând că rachetele au căzut „în zona economică exclusivă a Japoniei”.

„Desigur, avem nevoie de un dialog politic, de o soluție politică, dar condiția prealabilă este respectarea de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a continuat diplomatul.

Tirurile nord-coreene reprezintă „o amenințare pentru regimul de neproliferare, pentru lume, pentru vecinii Coreii de Nord, Coreea de Sud, Japonia. Înțelegem pe deplin preocupările din această regiune și îndemnăm Coreea de Nord să se conformeze” rezoluțiilor ONU și „să reia negocierile”, a insistat Nicolas de Riviere.

El a precizat că nu este prevăzut niciun proiect de declarație comună în Consiliu.

Într-un comunicat dat publicității la Londra, ministerul de externe britanic a condamnat, așa cum făcuseră anterior Statele Unite, „o încălcare clară” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate și „o amenințare la adresa păcii și securității regionale”. „Îndemnăm Coreea de Nord să se abțină de la orice nouă provocare și să reia dialogul cu Statele Unite”, a adăugat comunicatul.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat amândouă tiruri de rachete miercuri în ceea ce pare a fi o cursă a înarmărilor între cele două țări tehnic aflate în continuare în război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,24
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
10
Mon
11
Tue
13

Curs oficial BNM 29 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3287 -0.0088
USD 17.5164 -0.0243
RON 4.1075 -0.0024
UAH 0.6651 0.0001
RUB 0.2487 -0.0009
Arhivă Radio Chișinău