Consiliul de Presă vine cu mai multe recomandări pe marginea unor plângeri
-
14 Aprilie 2017 19:45
Consiliul de Presă a constatat mai multe abateri de la prevederile Codului deontologic al jurnalistului și a recomandat unor publicații să ofere dreptul la replică persoanelor vizate direct în articolele publicate. Recomandarea a venit după examinarea mai multor plângeri depuse la adresa Consiliului, transmite IPN.
Una din plângeri a fost depusă la Consiliul de Presă de un fost proprietar al companiei Sun Communications, împotriva unei investigații din aprilie 2016 a RISE Moldova, care vizează presupusele conexiuni ale unor proprietari de televiziuni cu companii vizate în investigațiile „Panama Papers”. Reclamantul a solicitat excluderea textului de pe site deoarece acesta i-ar aduce prejudicii reputației sale profesionale. La ședința Consiliului de Presă a fost prezent atât reclamantul, cât și autorul investigației. Discuțiile s-au axat pe acoperirea factologică a unor afirmații din investigația reclamată și pe obligația deontologică a jurnaliștilor de a documenta și a verifica minuțios faptele descrise. În final, membrii Consiliului de Presă au recomandat RISE Moldova ca textul investigației în varianta engleză să fie adus în concordanță cu cel în limba română pentru a nu crea percepții diferite. Reclamantului i s-a recomandat să solicite dreptul la replică pe afirmațiile care îl vizează direct, iar portalului – să publice dreptul la replică dacă acesta va fi solicitat.
O altă plângere examinată de Consiliul de Presă a vizat reflectarea de către portalul Deschide.md a protestului organizat de un grup de activiști împotriva intenției Ucrainei de a construi centrale hidroelectrice pe râul Nistru. Una dintre organizatoarele protestului a reclamat defăimarea și transmiterea unor mesaje ce incită la ură într-un articol publicat de Deschide.md. După transmiterea notificării din partea Consiliului de Presă în acest caz, redacția portalului a publicat alt articol în care respinge acuzațiile, dar își manifestă disponibilitatea de a publica dreptul la replică. După examinarea materialului reclamat, Consiliul de Presă a constatat unele încălcări ale prevederilor Codului deontologic al jurnalistului, în special în ce privește prezentarea opiniilor drept fapte și lipsa punctelor de vedere ale tuturor părților vizate în articol. Reclamantei i s-a recomandat să solicite dreptul la replică, iar redacției să acorde acest drept la replică dacă va fi solicitat.
La ședința Consiliului de Presă a fost examinată și o plângere a unui deținut din Penitenciarul de la Rezina împotriva articolului „В Молдове педофилов и маньяков пытаются превратить в «жертв обстоятельств»!”, publicat pe pagina web a ziarului „Komsomolikaia pravda v Moldove”, după un eveniment cultural desfășurat la acest penitenciar. Reclamantul condamnat la detenție pe viață pentru omor s-a plâns că articolul îl stigmatizează, asociindu-l cu pedofilii și maniacii. După examinarea articolului apărut pe pagina electronică, membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea de către Kp.md a unor prevederi deontologice privind nediscriminarea și au recomandat redactarea textului pentru a exclude mesajele stereotipizate și discriminatorii, de asemenea să se facă o distincție clară între fapte și opinii.
În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Presă din Moldova a decis să expedieze o plângere la Comisia pentru examinarea cazurilor de propagandă informațională, creată recent în cadrul Rețelei structurilor de autoreglementare jurnalistică din cadrul Parteneriatul Estic și Rusiei, privind transmiterea mesajelor de propaganda și manipulare informațională în cadrul emisiunii „Время покажет” de la postul de televiziune Pervîi canal, retransmis în Republica Moldova de Prime TV. În perioada următoare, Consiliul de Presă va prezenta Comisiei internaționale punctul său de vedere privind mesajele propagandistice promovate de această emisiune și va solicita o opinie expertizată în această chestiune.