Consiliul de Presă a examinat plângeri ce vizează acuratețea prezentării informației

  • 25 Mai 2018 16:02
Consiliul de Presă a examinat plângeri ce vizează acuratețea prezentării informației

Consiliul de Presă recomandă postului de televiziune Accent TV să respecte principiul deontologic al acurateței prezentării informațiilor și să nu generalizeze afirmațiile bazându-se pe cazuri singulare. Decizia a fost adoptată după examinarea unei plângeri a Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS) a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.

Angajații DGETS au fost vizați într-o emisiune în care prezentatoarea a afirmat că, în plină zi, aceștia, inclusiv șeful interimar, nu se aflau la muncă și că au o atitudine nepăsătoare față de copii. Potrivit DGETS, ziua când a fost realizat reportajul a fost o zi scurtă conform legislației în vigoare, iar șeful interimar și alți angajați s-ar fi aflat la locul de muncă până la 16.30, lucru care poate fi demonstrat prin înregistrările de pe camerele de luat vederi de pe holurile instituției.

Întrucât postul Accent TV nu a răspuns la notificarea Consiliului de Presă și nici nu a delegat reperzentanții săi la ședința în cadrul căreia a fost examinată plângerea, Consiliul a recomandat DGETS să solicite postului Accent TV dreptul la replică, dacă consideră că instituția mass-media i-a afectat imaginea.

După examinarea altei plângeri, Consiliul de Presă a recomandat redacției săptămânalului „Ziarul de Gardă” să excludă dintr-un articol de investigație informațiile despre inițiatorul procedurii de divorț în cazul unuia dintre procurorii vizați și decizia foștilor soți privind custodia copiilor minori. Ala Popa, fosta soție a procurorului Igor Popa, a depus o plângere la Consiliul de Presă, în care acuză redacția de ingerință în viața privată și divulgarea informațiilor cu caracter personal.

Prezentă la ședință, redactorul-șef al „Ziarului de Gardă”, Aneta Grosu, a argumentat că aceste informații sunt de interes public și se regăsesc într-o hotărâre de judecată, publicată pe site-ul instanțelor de judecată. Totodată, mulți demnitari acceptă divorțurile fictive pentru a rezolva problemele cu averile nedeclarate, ceea ce justifică interesul jurnaliștilor de investigație pentru aceste cazuri. Membrii Consiliului de Presă nu au fost de acord cu solicitarea reclamantei de a constata ingerința în viața privată, dar au recomandat redacției să excludă de pe site detaliile despre inițiatorul procedurii de divorț și decizia foștilor soți privind custodia copiilor minori, deoarece ele sunt irelevante în contextul cazului investigat.

În cadrul ședinței a fost examinată și o autosesizare a Consiliului de Presă în legătură cu mai multe comentariile instigatoare la ură față de comunitatea romilor la un articol publicat pe portalul Point.md. Consiliul de Presă a reamintit că răspunderea editorială a redacțiilor se răsfrânge asupra întregului conținut, iar în cazul portalurilor online, redacțiile trebuie să modereze comentariile care instigă la ură. Membrii Consiliul de Presă au constatat încălcarea prevederilor deontologice de toleranță și nediscriminare și au decis să sesizeze în acest caz Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. De notat, că redacția Point.md a fost notificată de Consiliul de Presă, însă nu a răspuns în niciun fel.

La ședința Consiliului de Presă au fost examinate și alte chestiuni, inclusiv a fost acceptată pentru examinare la următoarea ședință o plângere a unui grup de părinți de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău privind modul în care postul de televiziune Publika TV a mediatizat o situație de conflict dintre o profesoară și unul dintre elevii liceului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău