Consiliul Concurenței | Cum petroliștii majorează și reduc prețurile la benzină și motorină. Cine controlează piața (Mold-street)
-
06 Februarie 2020 13:24
Modificările de prețuri la produsele petroliere pe piața moldovenească operate la panou, comparativ cu cotațiile internaționale la combustibili, indică la faptul că operatorii petrolieri reacționează aproape imediat la creșterea cotațiilor, dar transpun cu întârzieri de durată scăderile de preț, constată Consiliul Concurenței, potrivit Mold-street.com.
Astfel autoritatea de concurență susține că, se creează o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, notează sursa citată. Specialiștii Consiliului Concurenței au calculat că majorarea cotei accizei (fără TVA) din data de 1 ianuarie 2020 s-a transpus în prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere și au generat o majorare cu circa 0,19 lei a costului unui litru (motorina) și cu circa 0,41 lei a unui litru de benzină.
Totodată, un alt factor important a fost creșterea prețului mediu de import în luna ianuarie 2020 comparativ cu decembrie 2019, cu circa 0,26 lei/litru, pentru motorină și aproape 0,28 lei/litru, pentru benzină.
Analiza evoluției prețurilor de panou afișate de principalii operatori petrolieri, de la începutul anului 2020, indică prețuri diferite și majorări variate, susține autoritatea.
Pe de altă parte la finele lunii ianuarie, la aproape două săptămâni de la majorarea prețurilor din 18 ianuarie 2020, a avut loc o reducere a prețurilor la carburanți.
ceastă diminuare în opinia Consiliului Concurenței nu a avut loc atât de operativ și simetric cu evoluțiile de la bursele internaționale.
Potrivit autorității transpunerea evoluției cotațiilor în prețul de import se manifestă într-o perioadă de 1-3 săptămâni. Constatările respective sunt confirmate inclusiv prin diminuarea prețurilor de panou la produsele petroliere principale.
Cine controlează piața
Consiliul mai susține că șase companii de pe piață gestionează cumulativ circa 66% din stațiile de alimentare cu combustibil de pe teritoriul țării. Lider este Lukoil Moldova cu 106, urmată de Rompetrol Moldova, Petrom Moldova, Tirex Petrol, Vento (Datario) și Bemol Retail.
Citiți continuarea pe Mold-street.com