Consiliul autorităților locale din România și Republica Moldova, în prima ședință la Chișinău

  • 24 Mai 2013 16:12
Consiliul autorităților locale din România și Republica Moldova, în prima ședință la Chișinău

La Chișinău a avut loc vineri, 24 mai, prima ședință a Consiliului autorităților locale din România și Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, la care au participat primari din ambele state, a fost semnat un acord de colaborare, în care aceștia își propun să facă schimb de experiență în domeniul cultural, social și economic, dar mai ales, în ceea ce privește procesul de descentraliazare. 

Atât autoritățile locale din Republica Moldova, cât și cele din România, susțin că își doresc mai multă autonomiei decizională, dar și financiară. La Chișinău a fost adoptată o strategie de descentralizare, care le conferă primarilor mai multe obligații, dar aceștia nu au primit deocamdată pârghiile financiare, pentru că o lege în acest sens stagnează în Parlament de mai mult de un an, a subliniat președintele Congresului autorităților locale din Moldova, Tatiana Badan.

Prezentă la eveniment, președintele interimar al Parlamentului, Liliana Palihovici, a declarat că deocamdată nu există suficiente voturi ca proiectul să fie adoptat de legislativ.

Primarul localității Feștelița, din raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, este de părere că autoritățile centrale nu au interesul să ofere mai multă autonomie primăriilor.

Primarul comunei Vulcana Băi, din județul Dâmbovița, Emil Draghici, care este și președinte al Asociației Comunelor din România, i-a prevenit pe colegii săi din Republica Moldova că procesul de descentralizare decurge și peste Prut cu dificultate. Aceeași opinie a fost exprimată și de primarul comunei Săbăuani, din județul Neamț, Valeria Dascălu.

Acordul de constituire a Consiliului Autorităților locale din România și Republica Moldova presupune schimb de experiență între primăriile din cele două țări, consolidarea autonomiei locale și dezvoltarea unor proiecte comune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău