Consiliul Audiovizualului va propune amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a obliga furnizorii să facă publice informațiile despre proprietarii și beneficiarii posturilor de televiziune și de radio

  • 23 Decembrie 2021 14:08
Consiliul Audiovizualului va propune amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a obliga furnizorii să facă publice informațiile despre proprietarii și beneficiarii posturilor de televiziune și de radio

Consiliul Audiovizualului ar putea elabora și propune o serie de amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale în sensul aplicării unui mecanism în vederea obligării furnizorilor de servicii media să facă publice informațiile despre proprietarii și beneficiarii posturilor de televiziune și de radio. Unii membri ai autorității de reglementare au constatat că multe dintre instituțiile media audiovizuale nu publică măcar pe paginile lor informații în acest sens, deși legea îi obligă.

O monitorizare expresă realizată de membrul CA, Ruslan Mihalevschi arată că, practic, niciun furnizor de servicii media din Rep. Moldova nu a publicat pe pagina sa web informații referitoare la numele și cetățenia proprietarilor și nu a indicat sursele de finanțare a serviciului de televiziune sau de radio. Asta, deși Codul serviciilor media audiovizuale obligă instituțiile să publice asemenea informații. Ruslan Mihalevschi spune că fenomenul are loc din cauza lipsei unui mecanism care să pună în aplicare prevederea legală.

„Din păcate, am constatat că Codul serviciilor media audiovizuale nu oferă instrumente pentru a responsabiliza mass media în îndeplinirea acestor cerințe și consider că este oportun să ne gândim la unele propuneri din partea noastră în vederea modificării legislației.”

Consiliul Audiovizualului va acționa pe viitor în sensul asigurării transparenței proprietății mass-media, a spus președinta instituției, Liliana Vițu.

„Cred că înțelegem cât de importantă este transparența proprietății mass media și aici, din păcate, nu cred că va fi rezolvată completamente. Pentru că beneficiarul e una, iar beneficiarii finali sunt alte lucruri. Dar cel puțin pentru o maximă transparență cred că putem să acționăm pe viitor.”

Anterior experți din domeniul mass-media au spus că pentru noua componență a Consiliului Audiovizualului asigurarea transparenței proprietății instituțiilor media și sursele de finanțare a acestora ar trebui să fie una dintre prioritățile autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău