Consiliul Antidiscriminare pledează pentru noțiunile ”sexism” și ”publicitate sexistă”

  • 25 Februarie 2014 15:52
Consiliul Antidiscriminare pledează pentru noțiunile ”sexism” și ”publicitate sexistă”

Consiliul Antidiscriminare a emis marți, 25 februarie, trei decizii referitoare la anunțurile de angajare discriminatorii.

Astfel, mai multe pagini care plasează asemenea anunțuri, dar și agenții economici în căutarea unor viitori angajați, stabilesc criterii care nu întotdeauna corespund Legii privind asigurarea egalității, precum vârsta, sexul sau starea civilă.

În vizorul Consiului Antidicriminare au intrat paginile web de anunțuri, în care erau specificate drept criterii de angajare vârsta, sexul, starea civilă, domiciului sau lipsa copiilor. În aceste cazuri, Consiliul s-a autosesizat, la fel ca și în cazul unui post de radio care a difuzat un spot publicitar cu mesaj sexist.

De asemenea, a fost examinată o plângere a unui cetățean împotriva unui agent economic, care voia să angajeze în calitatea de degustători numai femei. 

Consiliul a constatat că abaterile de la Legea privind asigurarea egalității au avut loc din cauza că agenții economici nu cunoșteau prevederile acestei norme, de aceea, nu au fost aplicate sancțiuni. În cazul în care încălcările se vor repeta, Consiliul va întocmi procese contravenționale și le va transmite în instanța de judecată, a subliniat Doina Ioana Străisteanu.

Totodată, Consiliul Antidiscriminare pledează pentru introducerea în legislație a noțiunilor ”sexism” și ”publicitate sexistă”. Un proiect în acest sens a  fost înaintat de deputatul PDM, Valentina Stratan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău