Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 30 mai 2023, la Bruxelles

  • 30 Mai 2023 08:26
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 30 mai 2023, la Bruxelles

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 30 mai 2023, la Bruxelles, în principal pentru a pregăti reuniunea Consiliului European din 29-30 iunie 2023, dar și pentru a desfășura audieri privind statul de drept în Polonia și respectarea valorilor Uniunii în Ungaria, informează consilium.europa.eu.

Miniștrii de resort vor începe pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 29-30 iunie 2023 prin discutarea unui proiect adnotat de ordine de zi, transmite Agerpres.

De asemenea, ca parte a procedurii prevăzute la Articolul 7, alineatul (1) din Tratatul Uniunii Europene (TUE), Consiliul va desfășura audieri privind statul de drept în Polonia și Ungaria, conform https://www.consilium.europa.eu/..

În ceea ce privește Polonia, propunerea Consiliului expune preocupările Comisiei în ceea ce privește statul de drept din acest stat - preocupări care se referă la: lipsa unui control independent și legitim al constituționalității; adoptarea de către parlamentul polonez a unei noi legislații referitoare la sistemul judiciar polonez care generează preocupări grave în ceea ce privește independența sistemului judiciar și care sporește semnificativ amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia (Legea privind Curtea Supremă, aprobată de Senat la 15 decembrie 2017; Legea de modificare a Legii privind organizarea instanțelor ordinare, intrată în vigoare la 12 august 2017; Legea de modificare a Legii privind Școala Națională de Magistratură și Parchetul, intrată în vigoare în iunie 2017 etc).

Începând din ianuarie 2016, Comisia a purtat un dialog amplu cu autoritățile poloneze pentru a găsi soluții la preocupările exprimate. Astfel, cum se prevede în Cadrul privind statul de drept, Comisia a emis un aviz, urmat de trei recomandări având ca obiect statul de drept în Polonia. În ciuda emiterii acestor trei recomandări de către Comisie, situația s-a deteriorat în mod continuu. Având în vedere dialogul fără rezultate, Comisia consideră că este necesar să se intre într-o nouă etapă a dialogului care să implice în mod formal Parlamentul European și Consiliul, se mai arată pe https://data.consilium.europa.eu/.

În acest context, Consiliul constată prin propunerea de decizie, luată în discuție la reuniunea CAG din 30 mai 2023, că există un risc clar de încălcare gravă de către Republica Polonă a statului de drept și recomandă ca acest stat să întreprindă o serie de acțiuni de remediere în termen de trei luni de la notificarea deciziei.

De asemenea, se va lua în discuție și propunerea de decizie a Consiliului de stabilire, în temeiul Articolului 7, alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, a existenței unui risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea. Preocupările Comisiei și Consiliului cu privire la Ungaria țin de: îngrijorarea cu privire la procesul de elaborare a Constituției în Ungaria, atât în ceea ce privește Legea fundamentală, cât și modificările aduse acesteia; faptul că atribuțiile Curții Constituționale a Ungariei au fost limitate ca urmare a reformei constituționale; faptul că actuala procedură de plângere constituțională oferă un acces mai limitat la Curtea Constituțională; utilizarea pe scară largă a consultărilor naționale, extinzând democrația directă la nivel național etc, conform https://data.consilium.europa.eu/.

În propunerea de decizie, discutată la reuniunea CAG din 30 mai, Consiliul constată și în cazul Ungariei că există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor pe care se întemeiază Uniunea și recomandă Ungariei, ca și în cazul Poloniei, să întreprindă mai multe acțiuni de remediere în termen de trei luni de la notificarea deciziei.

Articolul 7 alineatul (1) din TUE, prevede că, la propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale a Uniunii Europene a avut loc la 21 martie 2023, la Bruxelles. Consiliul a adoptat două decizii referitoare la Cadrul Windsor, care reprezintă o nouă cale comună de urmat în legătură cu Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord și asupra căruia Comisia și Guvernul Regatului Unit au ajuns la un acord politic de principiu la 27 februarie 2023. Miniștrii au analizat, de asemenea, un raport de sinteză al președinției UE, care rezumă contribuțiile diferitelor formațiuni ale Consiliului în legătură cu semestrul european 2023.

Nu în ultimul rând, CAG din 21 martie a luat în discuție, în cadrul dialogului anual privind statul de drept, principalele evoluții din Slovacia, Finlanda, Belgia, Bulgaria și Republica Cehă. Discuțiile specifice țărilor fac parte din angajamentul Consiliului de a consolida dialogul său anual privind statul de drept și de a-l structura mai bine, respectând totodată principiile obiectivității, nediscriminării și egalității de tratament pentru toate statele membre. Obiectivul urmărit este de a avea un schimb constructiv și deschis de opinii și de bune practici, conform https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formațiuni ale Consiliului UE, care pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora, dar, în același timp, este responsabil și de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale, de care se ocupă CAG, sunt extinderea UE și negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe șapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituțională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredințează Consiliul European.

Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniștrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată și CE prin comisarul care răspunde de relațiile interinstituționale, în funcție de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău