Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește la Bruxelles
-
20 Martie 2023 08:41
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 20 martie, la Bruxelles, pentru a lua în discuție răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia și cooperarea în materie de securitate și apărare, informează site-ul Consiliului, scrie Agerpres.
În ceea ce privește răspunsul UE la războiul din Ucraina, de la începutul invaziei, pe site-ul Consiliului se arată că Uniunea a acordat Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar și militar, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
În cadrul Consiliului European din martie 2022, s-a decis constituirea unei forțe militare de intervenție rapidă de 5.000 de combatanți, operațională până în 2025.
De asemenea, Uniunea a adoptat 10 pachete de sancțiuni la adresa Rusiei. Al 10-lea pachet a fost adoptat de Consiliu la 25 februarie 2023, ca răspuns la continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Pachetul aprobat conține interdicții privind exporturile de tehnologii critice și produse industriale; interdicții privind importurile de asfalt și de cauciuc sintetic; furnizarea de capacitate de înmagazinare a gazelor către ruși; tranzitul prin Rusia al produselor și tehnologiilor cu dublă utilizare exportate de UE. De asemenea, UE a suspendat licențele de emisie ale RT Arabic și Sputnik Arabic, a restricționat posibilitatea resortisanților ruși de a deține orice funcție în cadrul organelor de conducere ale infrastructurilor și entităților critice ale UE, a introdus noi obligații de raportare pentru a asigura eficacitatea sancțiunilor, a impus sancțiuni suplimentare împotriva a 87 de persoane și 34 de entități, inclusiv împotriva unor principali factori de decizie, lideri militari, comandanți militari ai grupului Wagner și producători de drone, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
Sancțiunile au fost concepute, potrivit sursei citate, astfel încât să slăbească baza economică a Rusiei, lipsind-o de tehnologii și piețe critice și reducând în mod semnificativ capacitatea acesteia de a purta războiul.
În ceea ce privește ajutorul umanitar, UE a alocat 523 de milioane de euro sub formă de asistență umanitară, pentru a ajuta civilii afectați de războiul din Ucraina. Această sumă include 485 de milioane euro pentru Ucraina și 38 de milioane de euro pentru Republica Moldova. De asemenea, statele membre ale UE au mobilizat singure aproape 1,07 miliarde euro, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Asistența acordată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE se ridică la peste 516 milioane euro, mai scrie site-ul Consiliului. Pe tot parcursul anului 2022, Uniunea a pus la dispoziție asistență macrofinanciară în valoare de 7,2 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi și granturi. În decembrie 2022, Consiliul a adoptat un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde de euro, precizează sursa citată.
De asemenea, summit-urile periodice UE-Rusia au fost suspendate.
Cu privire la cooperarea Uniunii în materie de securitate și apărare, interesul la reuniunea din 20 martie 2023 va fi canalizat către Busola strategică, o inițiativă condusă de statele membre ale UE, care urmărește să ofere clarificări și orientări cu privire la politica de securitate și apărare comună, precum și să stabilească o interpretare comună a principalelor amenințări și provocări cu care se confruntă Europa pe termen scurt și mediu.
Statele membre ale UE au lansat inițiativa pentru prima dată în iunie 2020, iar Consiliul European a aprobat-o în martie 2022.
Politica UE de securitate și apărare este ghidată de politica externă și de securitate comună (PESC) și de politica de securitate și apărare comună (PSAC), precum și de o serie de strategii și instrumente complementare, printre care: diplomația, ajutorul umanitar, cooperarea pentru dezvoltare, acțiunile în domeniul climei, drepturile omului, sprijinul economic, politica comercială.