Consiliile Superioare ale Magistraturii din Republica Moldova și România vor colabora în procesul de reformă a sistemului judiciar

  • 10 Iulie 2023 10:29
Consiliile Superioare ale Magistraturii din Republica Moldova și România vor colabora în procesul de reformă a sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii din România a adoptat o declarație privind colaborarea cu Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău, acest document va revitaliza și consolida cooperarea în sistemul judiciar.

Declarația din România rezidă din acordul de colaborare încheiat anterior, dar și din obținerea la 7 iunie 2023 a statutului de Observator în cadrul Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) de către CSM din Republica Moldova la Adunarea Generală a Rețelei, scrie Bizlaw.md.

Magistrații români remarcă angajamentul ferm al CSM din Moldova de a reforma sistemului judiciar, cu respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, inclusiv reieșind din perspectiva obiectivului aderării la Uniunea Europeană. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii din România va contribui cu expertiza și bunele practici consacrate în domenii punctuale și strategice pentru reformarea sistemului judiciar din Republica Moldova prin schimburi de experiență și asistență pe toate palierele necesare armonizării legislației, pe probleme de management, resurse umane, dezvoltare strategică a sistemului judiciar, digitalizare.

Totodată, se vor organiza ședințe comune de lucru ale celor două consilii, se vor constitui grupuri de lucru pe teme de interes identificate ca prioritare în procesul de reformă, se va acorda asistență în elaborarea și implementarea de proiecte în marja programelor de finanțare europeană de preaderare, în identificarea principalelor direcții de acțiune ale CSM din Moldova, în determinarea obiectivelor de reformă și a domeniilor în care trebuie stabilite strategii și planuri de lucru pe termen mediu și lung.

Nu în ultimul rând, ținând cont de implicarea continuă și activitatea vastă a CSM din România în proiectele RECJ precum și direcțiile asumate prin Planul multianual de activitate al Rețelei, dar și buna colaborare a CSM din România cu entitățile din cadrul proiectelor Consiliului Europei, se va prioritiza susținerea CSM din Republica Moldova în dialogul și cooperarea cu acestea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău