Consilierul prezidențial Olesea Stamate spune de ce nu au fost emise decretele de demisie a celor trei miniștri

  • 05 Ianuarie 2021 08:30
Consilierul prezidențial Olesea Stamate spune de ce nu au fost emise decretele de demisie a celor trei miniștri

Consilierul prezidențial pe domeniul justiției, Olesea Stamate, a făcut mai multe precizări demisia celor trei miniștri din guvernul demisionar.

„1. Legea cu privire la guvern spune clar (art. 14) alin (3) Prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public. (4) Demisia Prim-ministrului antrenează de drept demisia întregului Guvern. Mai departe, același articol spune că (6) Demisia de drept a întregului Guvern nu necesită îndeplinirea vreunei condiții de formă sau de procedură.
Din momentul când Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniștri a intrat în demisie, astfel urmând, după lege, să-și exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.
2. Legea prevede posibilitatea pentru Prim-ministru să refuze exercitarea interimatului pînă la învestirea noului guvern. Art. 11, (2) Se consideră că Prim-ministrul se află în imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor în următoarele cazuri: ….
b) dacă Prim-ministrul care își prezintă demisia refuză expres exercitarea interimatului pînă la învestirea noului Guvern;
Însă legea nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar.
3. Articolul din lege la care a făcut referire Guvernul, solicitând doamnei Președinte să emită un decret, este articolul 18 din legea cu privire la guvern, care însă reglementează modalitatea de demisie a unui membru al guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu.
Este de înțeles că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul nostru să obligăm pe cineva să rămână. Însă, atât timp cât legea nu reglementează această procedură, nu am considerat judicios să emitem un decret în acest sens.
Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern.
Pe de altă parte, însă, în cazul în care unul dintre miniștrii unui guvern in exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective – această situație nu este reglementată de lege. Respectiv, ar fi probabil cazul ca Curtea Constituțională să se expună la acest subiect”, a scris pe Facebook, Olesea Stamate. 
 

Menționăm că Maia Sandu i-a adresat, la 31 decembrie, o scrisoare premierului de atunci, Ion Chicu, prin care îl informa că, spre deosebire de prim-ministru, legea nu prevede posibilitatea refuzului de a exercita interimarul funcției pentru miniștrii demisionari ai unui Guvern. Prin urmare, președinta susținea că nu poate semna un decret prin care să ia act de demisia miniștrilor Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Socialiștii au reacționat la aceste declarații, afirmând că Maia Sandu vrea să forțeze miniștrii PSRM să rămână în funcție, după ce tot ea le-a cerut demisia.

 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău