Consilierul pentru de-radicalizare al atentatorului de la Viena remarcase semnale psihologice îngrijorătoare

  • 05 Noiembrie 2020 14:30
Consilierul pentru de-radicalizare al atentatorului de la Viena remarcase semnale psihologice îngrijorătoare

Tânărul care a ucis luni, la Viena, patru persoane și a rănit mai mult de 20, înainte de a fi omorât de polițiști, exprimase convingeri religioase tot mai extremiste înaintea atacului, potrivit consilierului său din programul de de-radicalizare pe care îl urma, transmite joi dpa, citat de Agerpres.

Consilierul, care lucrează pentru organizația non-profit Derad, a raportat această evoluție autorităților din justiție, a indicat cofondatorul Derad Moussa Al-Hassan Diaw, pentru dpa.

Cu toate acestea, consilierul nu a remarcat semne cum că tânărul plănuia un atac sângeros, a adăugat Diaw, subliniind că acești oficiali nu pot fi considerați vinovați.

Atacatorul Kujtim Fejzulai a executat anul trecut o pedeapsă cu închisoare pentru tentativa de a se alătura Statului Islamic în Siria, dar a fost eliberat în decembrie cu condiția de a colabora cu polițiștii supraveghetori și cu Derad.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat eliberarea anticipată a lui Fejzulai, considerând-o o greșeală, în timp ce ministrul de interne Karl Nehammer a afirmat că acesta a indus în eroare Derad în privința de-radicalizării sale.

Diaw a respins această idee, afirmând că 'nu a existat o inducere în eroare, întrucât colegul nostru nu a constatat în niciun moment că bărbatul era de-radicalizat'.

Din contră, consilierul lui Fejzulai a remarcat la acesta că dezvolta îndoieli cu privire la propria credință, ceea ce este chiar mai grav decât a-i acuza pe alții de pierderea ei, a spus Diaw.

'Această îndoială de sine conduce deseori la disperare', a comentat el, explicând că unele persoane care încearcă astfel de sentimente se îndreaptă spre rugăciuni, acțiuni violente sau gânduri despre propria moarte.

Ministrul Nehammer a recunoscut miercuri că s-au comis greșeli, după ce s-a aflat că Austria primise informații de la Slovacia în iulie că Fejzulai încercase să cumpere muniții din această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău