Consilierul Maiei Sandu: Șansele unui compromis cu socialiștii nu sunt pierdute

  • 09 Noiembrie 2019 10:00
Consilierul Maiei Sandu: Șansele unui compromis cu socialiștii nu sunt pierdute

Vlad Kulminski, consilierul prim-ministrei Maiei Sandu, consideră că șansele unui compromis cu socialiștii nu sunt pierdute. Potrivit lui, prin această inițiativă de asumare a răspunderii față de modificarea Legii Procuraturii, înaintată de Guvern, Maia Sandu și-a propus să nu permită ca instituția să ajungă sub controlul politic al unui politician. Vlad Kulminski susține că mai sunt câteva zile când acest subiect mai poate fi pus în discuție, transmite IPN.

Vlad Kulminski susține că sarcina prioritară a actualului Guvern a fost să nu admită capturarea principalelor instituții ale statului de către alte persoane, în special Procuratura, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate.

„Acestea lucrau anterior pentru Plahotniuc, îndeplineau ordine și se ocupau cu distrugerea oponenților politici. Pentru prim-ministră chestiunea principială a fost să nu admită ca aceste instituții să ajungă în mâinile unui „alt Plahotniuc”. Când ea a simțit că aceste instituții au început să ajungă în mâinile altui om, acest lucru pentru ea a fost absolut inacceptabil. Ea nu a intenționat să stea și să aștepte să vadă cum Procuratura, CNA ajung sub controlul altcuiva și cum aceste instituții încep să fie folosite exact așa cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Aceasta a fost principala sarcină a prim-ministrei și ea s-a descurcat foarte bine”, a declarat consilierul la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Potrivit deputatului socialist Gaik Vartanean, faptul că socialiștii nu au susținut inițiativa de asumare a răspunderii a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii nu înseamnă că PSRM nu susține reforma justiției, în general. Socialistul spune că nu înțelege de ce Guvernul a recurs la această măsură, dar nu organizează, de exemplu, un alt concurs pentru selectarea candidaților la funcția de procuror. „Nouă nu ne place abordarea față de coaliție, față de majoritatea parlamentară pentru că aceasta trebuie să fie colegială, pentru că pentru noi, socialiștii, au votat mai mulți oameni decât pentru blocul ACUM. Oamenii nu înțeleg de ce noi trebuie să credem un om pe cuvânt că el poate înainta un procuror general obiectiv”, notează Gaik Vartanean.

Potrivit lui, această înaintare a candidaților la șefia Procuraturii de către prim-ministru, așa cum propune Maia Sandu, înseamnă, de facto, o imixtiune politică.

Vineri, 8 noiembrie, Partidul Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău