Consilierii PAS din CMC cer anularea taxei de salubrizare pe care trebuie să o achite persoanele cu reședință din municipiul Chișinău
-
20 Iunie 2023 16:47
Consilierii PAS din Consiliul Municipal Chișinău cer anularea taxei de salubrizare pe care trebuie să o achite persoanele cu reședință din municipiu. În cadrul unui flash-mob în fața primăriei, aceștia l-au acuzat pe primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în folosirea bugetului. În replică, edilul a calificat acțiunea PAS drept populism. Reprezentanții municipalității au precizat că taxa a fost votată de CMC în 2021 și că de aceasta sunt scutiți pensionarii, copii de până la 18 ani și alte persoane cu venituri mici, transmite Radio Chișinău.
În cadrul unui flash-mob, consilierii municipali PAS, au declarat că au suspiciuni că banii colectați din taxa de salubrizare în plin an electoral vor fi cheltuiți pentru promovarea imaginii primarului și a prietenilor săi. Consiliera Zinaida Popa, a spus că PAS nu a susținut niciodată aprobarea acestei taxe de salubrizare.
„Este o modalitate de a mai scoate bani din buzunarul fiecărui chișinăuian pentru a mai suplini bugetul municipal cu minim 60 milioane de lei. Este evident că acest lucru este o povară pentru municipiu supusă netransparent și pe sub masă de către Ivan Ceban pentru a acoperi pierderile cauzate de contractele și cedările frauduloase în favoarea prietenilor și susținătorilor săi”, a declarat Zinaida Popa.
Primarul capitalei, Ion Ceban, califică solicitarea PAS de a anula taxa de salubrizare ca fiind un populism ieftin. Potrivit unei postări a edilului pe Facebook, acțiunile cu tribuna în fața Primăriei sunt tot mai dese, deoarece pentru ei campania electorală a început.
Inițiativa PAS de anulare a taxei este susținută și de Platforma DA. Consilierul municipal Ruslan Verbițchi.
„Această taxă de salubrizare a fost aprobată în 2021 împreună cu taxele locale. Inclusiv ce am făcut noi atunci, am atacat procesul de decizie la cancelaria teritorială, anume prin prisma acestei taxe locale de calcul, pentru că ea, metodologia ei de calcul, noi și am pus în dezbatere acest subiect, am avut întrebări. Ei au pus doar persoanele care au viza de reședință – lor li se impun 10 lei pe lună, astfel 120 lei pe an. Dar sunt persoane care au viză de reședință în Chișinău, dar trăiesc în străinătate de ani de zile și lor tot le vine această taxă de salubrizare”, a spus Ruslan Verbițchi.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vasile Chirilescu, a spus că această taxă a fost adoptată în decembrie 2021, împreună cu taxa locală, însă din cauza că 2022 a fost un an greu, a intrat în vigoare în acest an:
„Taxa de salubrizare a fost aprobată de consilierii municipali acum doi ani. Din cauza tergiversărilor la nivel central a fost amânată pentru acest an. Nu cunoaștem, situația creată este din cauza problemelor tehnice sau rea intenție. Avize au primit și pensionarii. Eroarea este de generată de ASP- CTIF (Centrul Teritorial de Informații Fiscale). Aici în regim manual se fac rectificări, se discută cu CTIF-ul. De această taxă sunt scutiți pensionarii, persoanele cu dizabilități severe și accentuate, persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu dizabilități medii, participanți pentru apărarea integrității teritoriale și independenții Rep. Moldova, participanții la luptă din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor de lichidare a avariei de la Cernobâl, precum și copii cu vârsta de până la 18 ani”, a precizat Vasile Chirilescu.
Taxa de salubrizare în valoare de 120 de lei per persoană se plătește anual și are drept scop îmbunătățirea condițiilor orașului Chișinău. Ea a fost votată în decembrie, 2021, și se aplică din acest an.