Consilierii PAS cer moratoriu pe construcțiile noi în zonele istorice din Chișinău

  • 09 Martie 2021 15:34
Consilierii PAS cer moratoriu pe construcțiile noi în zonele istorice din Chișinău

Consilierii Partidului Acțiunii și Solidaritate în Consiliul municipal Chișinău solicită instituirea interdicției temporare asupra autorizării unor lucrări de construcții în zonele istorice ale Chișinăului. Potrivit lor, orașul este împânzit de clădiri ridicate cu peste zeci de etaje în locuri interzise, dezvoltatorii încălcând normativele în construcții, transmite IPN.

Consiliera Zinaida Popa a declarat, într-o conferință de presă, că lucrurile au scăpat de sub control, iar autoritățile nu mai pot gestiona haosul din domeniul construcțiilor. Agenții imobiliari sunt favorizați, interesele financiare fiind mai presus decât cetățeanul și dezvoltarea unui oraș pentru oameni.

Ea a amintit de complexul de blocuri rezidențiale din zona Circului, spunând că Centrul Național al Monumentelor Istorice, „cu membri care în trecut au fost autorii unor proiecte ce au contribuit la distrugerea orașului”, a votat pozitiv pentru acest complex. S-a întâmplat în lipsa documentației de urbanism și fără să se țină cont de specificul istoric al zonei, ceea face evidentă incompetența autorităților, a subliniat Zinaida Popa.

„Soluția privind stoparea acestui dezmăț este elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona centru. Însă, având în vedere că până la PUZ mai este multă muncă, pentru asigurarea dezvoltării urbane durabile a orașului nu putem să mai permite construcția altor imobile care nu se integrează în contextul existent, care nu respectă normativele și creează o serie de probleme în capitală”, a remarcat Roman Cojuhari, consilier PAS.

Aleșii locali afirmă că fracțiunea PAS din CMC va veni repetat în Consiliu cu un proiect de decizie cu privire la instituirea moratoriului asupra autorizării unor lucrări în centrul istoric al Chișinăului. Decizia prevede sistarea, pe o perioadă de maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, a tuturor acțiunilor de autorizare a lucrărilor de construcție și demolare în centrul istoric. Conform aceluiași proiect, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, în termen de până la un an, urmează să elaboreze și să prezinte pentru dezbateri un proiecte de PUZ pentru zona centru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău