Consilierii locali și asociațiile obștești vor putea contesta acte administrative, proiect

  • 21 Septembrie 2021 14:03
Consilierii locali și asociațiile obștești vor putea contesta acte administrative, proiect

Consilierii locali și asociațiile obștești vor putea să conteste acte administrative cu caracter normativ în instanță, potrivit unui proiect de lege supus audierilor publice în Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Deputatul PAS Vasile Grădinaru, autor al proiectului, a precizat că în prezent consilierii locali și asociațiile obștești nu au statutul de subiecți ai contestării în fața instanțelor judiciare, care le refuză cererile de chemare în judecată.

„În ultima perioadă de timp, se atestă mai multe acte vădit în detrimentul interesului public, cu elemente de ilegalitate, care pun sub semnul întrebării legalitatea și interesul societății” – a declarat Vasile Grădinaru, citat de IPN. „Consilierii din consiliile locale se află în situația în care văd ilegalitățile, dar nu pot nicidecum interveni pentru a lupta cu ele, cu toate că au fost delegați în consilii pentru a reprezenta interesele societății. Or, dacă nu au pârghii să reprezinte aceste interese și să le apere, respectiv ne putem întrebarea: cum pot ei să-i reprezinte pe cetățeni?”, a remarcat parlamentarul, precizând că oficiile Cancelariei de Stat, care au această atribuție, cu greu fac față numărului mare de dosare pe care trebuie să le verifice.

„Acest lucru încurajează trecerea luptei din instanță în alte forme – trecerea la lupta politică, sau în unele cazuri – la pumni, în unele consilii locale. Lupta trebuie să fie în instanța de judecată, prin probe, argumente, și nicidecum în alt fel”, a mai spus Vasile Grădinaru.  

Pe de altă parte, în opinia autorilor proiectului de lege, trebuie evitată blocarea activității consiliilor locale prin procese judiciare îndelungate, care ar îngreuna atât activitatea primarului, cât și pe cea a consiliilor locale. De aceea, autorii au limitat subiectele contestărilor. Astfel, conform proiectului de lege propus, nu orice ales local poate contesta orice act administrativ, ci doar cel care se află în circumscripția în care a fost ales și pe care cetățenii l-au delegat. La fel, vor putea contesta actele cu caracter normativ asociațiile obștești care au tangență directă cu subiectul contestării – domeniul contestării trebuie să figureze în actul constitutiv al asociației obștești.

Autorii proiectului au prevăzut o formă simplificată de examinare a unor asemenea spețe, termenul maxim de examinare prevăzut fiind de șase luni. În opinia autorilor proiectului, forma simplificată va permită să fie evitată tergiversarea procesului. A mai fost prevăzută instituția suspendării actului, atunci când el produce efecte irecuperabile – pentru evitarea defrișărilor, construcțiilor ilegale sau a demolării clădirilor de patrimoniu. Instituția suspendării va putea fi aplicată în două cazuri – când actul administrativ este vădit ilegal și când poate avea efecte irecuperabile.

Deputatul Vasile Grădinaru este fost președinte al Fracțiunii PAS și fost membru al Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor din Consiliul municipal Chișinău.                   
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău