Consilier prezidențial ucrainean: Trupele ucrainene au pierderi mari, dar cele ruse au pierderi colosale

  • 29 Aprilie 2022 18:49
Consilier prezidențial ucrainean: Trupele ucrainene au pierderi mari, dar cele ruse au pierderi colosale

Ucraina a recunoscut vineri că armata sa are pierderi grele în luptele cu trupele ruse în est, dar susține că acestea din urmă au pierderi și mai mari, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Trupele ucrainene au pierdut controlul asupra unor orașe și sate după lansarea ofensivei ruse în estul Ucrainei, însă potrivit Kievului trupele ruse au obținut aceste câștiguri cu prețul unor mari pierderi umane și materiale.

''Avem pierderi serioase, dar pierderile rușilor sunt mult mai mari. Ei au pierderi colosale'', a susținut Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, după ce s-au retras din nordul Ucrainei pentru a se concentra pe estul și sudul acestei țări, trupele ruse adoptă un tipar mai eficient de mișcări operaționale, unul dintre obiective fiind aparent învăluirea trupelor ucrainene în Donbas. Cu toate acestea, ofensiva rusă în estul Ucrainei a făcut progrese minore joi.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, în Donbas trupele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive în ultimele ore vineri, dar continuă atacurile intense cu artileria și chiar cu aviația pe linia de contact, continuând în același timp atacurile asupra țintelor importante din punct de vedere logistic pentru deplasarea și aprovizionarea trupelor ucrainene.

Trupele ruse au bombardat astfel un important nod feroviar în orașul Liman, în regiunea Donețk. Rușii încearcă ''să avanseze dinspre nordul regiunii, care se învecinează cu regiunea Harkov, în direcția (orașului) Liman, și fac tot posibilul pentru a intra pe o rută directă către (orașele) Sloviansk, Kramatorsk, astfel încât să-și atingă obiectivele strategice în regiunea Donețk'', declară pentru CNN șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko.

''Inamicul nu poate pătrunde. Liman este sub controlul forțelor armate ucrainene'', adaugă acesta, menționând de asemenea că trupele ruse folosesc artileria și loviturile aeriene pentru a le împiedica pe cele ucrainene să-și fortifice pozițiile defensive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău