Consecințele economice ale războiului din Ucraina pentru țările ICE, discutate la reuniunea Comisiei economice

  • 28 Martie 2023 12:35
Consecințele economice ale războiului din Ucraina pentru țările ICE, discutate la reuniunea Comisiei economice

Consecințele economice ale războiului din Ucraina pentru țările membre ale Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (DP – ICE) au fost principalul subiect discutat la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Economice a acestei organizații, la care a participat deputatul Igor Chiriac, membrul Delegației Parlamentului Republicii Moldova la DP – ICE. Au fost examinate și soluțiile comune pentru abordarea economică a implicațiilor războiului din Ucraina, dar și obiectivele de reconstruire economică a Ucrainei, transmite Serviciul de presă al legislativului.

În discursul rostit la reuniune, Igor Chiriac a menționat că Republica Moldova, fiind o economie de dimensiune mică, cu un grad înalt de vulnerabilitate față de șocuri și dependentă de resursele energetice externe, a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. „După Ucraina, Moldova este probabil cel mai afectat stat, care se confruntă cu multiple provocări – amenințări amplificate la securitate, un aflux fără precedent de refugiați, perturbări comerciale masive, încetinire economică cu o rată a inflației care depășește 30% în 2022 și o criză energetică severă”, a subliniat deputatul. Totodată, parlamentarul a relatat despre măsurile întreprinse de autoritățile statului pentru a rezista acestor provocări. Printre acțiunile respective au fost menționate conectarea la rețeaua electrică a UE împreună cu Ucraina, diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale, reorientarea exporturilor, suportul pentru companii.

Totodată, Igor Chiriac a spus că țara continuă să se bazeze pe sprijinul internațional pentru a depăși riscurile și a-și urma drumul spre a deveni parte a UE. „Republica Moldova trebuie să accelereze implementarea reformelor sistemice interne în sectorul justiției și  procesul de aproximare cu UE pentru demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a concluzionat deputatul.

De menționat că Inițiativa Central Europeană este o formă de cooperare regională, formată din 17 țări membre. Obiectivul major este consolidarea cooperării la nivel interparlamentar, interguvernamental și pe dimensiunea de afaceri între statele din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Republica Moldova deține Președinția-în-Exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene pentru anul 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău