Consecințele deprecierii leului. Prognozele analiștilor economici

  • 16 Ianuarie 2015 16:18
Consecințele deprecierii leului. Prognozele analiștilor economici

Creșterea prețurilor la produsele agroalimentare, scumpirea medicamentelor, dar și o posibilă creștere a tarifelor la servicii - acestea sunt consecințele deprecierii crescânde a leului, în special, în raport cu dolarul.

Prognozele mai multor analiști economici, arată că în scurt timp dolarul ar putea ajunge la 17 lei, nefiind exlusă atingerea raportului de 1 la 1 cu moneda unică europeană.

O analiză a Biroului Național de Statistică privind evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova, constată ca luna trecută, s-au scumpit majoritatea  produselor alimentare, dar și mărfurile.  Astfel, fructele autohtone, legumele proaspete, ouăle dar și o serie de crupe inclusiv hrișca, au devenit mai scumpe în luna decembrie, în unele cazuri și cu peste 20 a sută. Chiar dacă aceste scumpiri ar fi justificate de perioada rece a anului, la nivel general majoritatea produselor alimentare sunt mai scumpe cu peste 5 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Acesta este doar începutul valului de majorări, consideră analistul economic Roman Chircă.

”Acestea sunt primele reacții la schimbarea parității valutare. Adevăratele creșteri de prețuri urmează să-și mărească intensitatea în primăvară. Cu toate că există și mecanimse care influențează în sens pozitiv, reducerea acestor factori. Scăderea prețului pentru un baril de petrol, care ar trebui să se răsfrângă în diminuarea prețului pentru carburanți, lucru c ear putea diminua din efectele inflaționiste, a menționat Roman Chircă.

Recesiunea care ar urma să se producă în Federația Rusă ca urmare a devalorizării tot mai profunde a rublei, inclusiv în raport cu leul moldovenesc,  ar putea avea, de asemenea, consecințe negative asupra economiei noldovenești, a mai afirmat Roman Chircă care a subliniat impactul pe care îl va avea în continuare deprecierea leului.

”În final, cred că vom avea, avea o creștere a șomajului, dolarul va continua să crească pe piețele internaționale, respective vom avea o creștere a inflației, caracteristică pentru economia moldovenească acum cinci ani. Acest lucru va însemna creșterea prețurilor și intrarea în stagflație, un fenomen econ omic extreme de periculos, recensiune pe fundalul unei inflații”, a declarat Roman Chircă.

Scumpirea unor servcii, ca urmare a deprecierii leului în raport cu dolarul, ar putea aduce și majorarea tarifelor la utilități. O astfel de majorare moldovenii ar putea-o resimți, întâi de toate, la curentul electrice. O cerere în acest sens, de ajustare a tarifelor la energia electrică, înaintată de cel mai mare furnizor ”RED Union Fenosa” este în prezent examinată de către Agenția Națională de reglementare în Energetică.

”Într-adevăr ANRE a recepționat, a primit cererea de ajustare a tarifelor de distribuție și furnizare a energiei electrice din partea companieie ”Union Fenosa, în legătură cu deprecierea leului și creșterea costurilor de distribuție și furnizare a energiei” a declarat șeful servicului de presă al ANRE, Anatol Barbei.

Deprecierea leului, duce și la scumpirea medicamentelor. Peste 2 mii de medicamente s-ar putea scumpi cu până la 7 la sută,  ca urmare a unui ordin a ministrului Sănătății în exercițiu, Andrei Usatâi, de revizuire a prețurilor medicamentelor de origine autohtonă și de import.

Leul continuă să se devalorizeze. Doar în ultima săptămână acesta s-a depreciat cu peste 70 de bani în raport cu euro, și cu peste un leu în raport cu dolarul. Un euro costă astăzi 19 lei și 48 de bani, în timp ce un dolar american 16 lei și 66 de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău