Congresul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina. Mesaj către Zelenski: "Acum du-te și câștigă lupta"

  • 24 Aprilie 09:27
Congresul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina. Mesaj către Zelenski:

Un amplu pachet de ajutor extern a trecut cu ușurință, marți seară târziu, în Congresul SUA, după luni de amânare, deschizând calea pentru o nouă finanțare de miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul în care forța de invazie a Rusiei avansează și Kievul duce lipsă de provizii militare, transmite Reuters, la care face referire News.ro.

Potrivit sursei, senatul a aprobat cu 79 de voturi ”pentru” și 18 ”împotrivă” patru proiecte de lege adoptate sâmbătă de Camera Reprezentanților, după ce liderii republicani din Cameră au schimbat brusc cursul săptămâna trecută și au permis un vot asupra celor 95 de miliarde de dolari, în mare parte ajutor militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan și partenerii SUA din Indo-Pacific.

Cele patru proiecte de lege au fost combinate într-un singur pachet în Senat, pe care președintele Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.

Cel mai mare prevede 61 de miliarde de dolari în fonduri extrem de necesare pentru Ucraina. Un al doilea prevede 26 de miliarde de dolari pentru Israel și ajutor umanitar pentru civilii din zonele de conflict din întreaga lume, iar un al treilea mandatează 8,12 miliarde de dolari pentru a "contracara China comunistă" în Indo-Pacific.

Un al patrulea, pe care Camera Deputaților l-a adăugat la pachet săptămâna trecută, include o potențială interzicere a aplicației de socializare TikTok, controlată de chinezi, măsuri pentru transferul activelor rusești confiscate în Ucraina și noi sancțiuni împotriva Iranului.

Administrația lui Biden pregătește deja un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul provenit din proiectul de lege, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Acesta include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

Liderii democrați și republicani din Senat au afirmat că Congresul a dat un pas înainte în a le transmite președintelui rus Vladimir Putin și altor adversari străini că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina și alți parteneri străini.

"Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale", a declarat liderul majorității democrate Chuck Schumer, într-o conferință de presă după vot.

Pachetul de ajutor ar putea fi ultimul aprobat pentru Ucraina până după alegerile din noiembrie, când vor fi puse la bătaie Casa Albă, Camera Reprezentanților și o treime din Senat.

O mare parte din opoziția față de asistența de securitate, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, a venit din partea republicanilor care au legături strânse cu fostul președinte american Donald Trump, un sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina, care a subliniat politicile "America First" în timp ce încearcă să obțină un al doilea mandat.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, un puternic susținător al asistenței acordate Ucrainei, și-a exprimat regretul în legătură cu întârzierea, în mare parte din cauza obiecțiilor republicanilor de linie dură de a adăuga mai mult la cele 113 miliarde de dolari pe care Washingtonul le-a autorizat pentru Kiev de când Rusia și-a început invazia la scară largă în februarie 2022.

"Cred că am dat colțul în ceea ce privește mișcarea izolaționistă", a declarat McConnell într-o conferință de presă.

O parte din banii pentru Ucraina - 10 miliarde de dolari pentru sprijin economic - vin sub forma unui împrumut, ceea ce Trump sugerase, dar proiectul de lege îi permite președintelui să ierte împrumutul începând cu 2026.

 

”Acum du-te și câștigă lupta”

Afluxul de arme ar trebui să îmbunătățească șansele Kievului de a evita o pătrundere majoră în estul țării de către invadatorii ruși, deși ar fi fost mai util dacă ajutorul ar fi venit mai aproape de momentul în care Biden l-a solicitat anul trecut, au declarat analiștii.

Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, marți seară, spunându-i: "OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta".

Nu a fost imediat clar cum vor afecta banii pentru Israel conflictul din Gaza. Israelul primește deja miliarde de dolari în asistență de securitate anuală din partea SUA, dar, mai recent, s-a confruntat cu primul său atac aerian direct din partea Iranului.

Susținătorii ajutorului speră că asistența umanitară îi va ajuta pe palestinienii din Gaza, care a fost devastată de campania israeliană împotriva Hamas ca represalii la atacurile din 7 octombrie care au ucis 1.200 de persoane.

Autoritățile sanitare din Gaza spun că această campanie a dus la moartea a peste 34.000 de civili din enclava palestiniană.

A fost pentru a doua oară în acest an când Senatul condus de democrați a adoptat un ajutor de securitate pentru Ucraina, Israel și Indo-Pacific. Ultimul proiect de lege, în urmă cu mai bine de două luni, a întrunit un sprijin de 70% în camera de 100 de membri, atât din partea republicanilor, cât și a democraților, dar liderii Camerei controlate de republicani nu au permis un vot asupra ajutorului extern până săptămâna trecută.

Progresul legislației a fost urmărit îndeaproape de industrie, firmele americane din domeniul apărării urmând să obțină contracte importante pentru furnizarea de echipamente pentru Ucraina și alți parteneri americani.

Experții se așteaptă ca suplimentarea cheltuielilor să stimuleze portofoliul de comenzi al RTX Corp, împreună cu alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin (LMT.N), General Dynamics (GD.N) și Northrop Grumman (NOC.N).

Camera Deputaților a adoptat finanțarea pentru Ucraina cu 311-112, toate voturile "împotrivă" venind din partea republicanilor, mulți dintre ei opunându-se cu înverșunare acordării de asistență suplimentară pentru Kiev. Doar 101 republicani au votat pentru, forțându-l pe președintele Camerei Mike Johnson să se bazeze pe sprijinul democraților și provocând apeluri pentru înlăturarea sa de la conducerea Camerei.

Cu toate acestea, Camera a părăsit Washingtonul pentru o pauză de o săptămână, fără a declanșa un vot pentru înlăturarea lui Johnson.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău