Congresul Statelor Unite denunță rezoluția ONU privind Israelul

  • 06 Ianuarie 2017 10:23
Congresul Statelor Unite denunță rezoluția ONU privind Israelul

Camera Reprezentanților a Statelor Unite a condamnat joi cu o largă majoritate rezoluția votată în decembrie de Consiliul de Securitate al ONU privind colonizarea israeliană, transmite AFP.

Rezoluția parlamentară, cu o puternică valoare simbolică, dar fără să aibă caracter de lege, a fost adoptată cu 342 de voturi pentru și 80 împotrivă. Majoritatea republicană a fost aproape unanimă, iar o majoritate a grupului democrat a votat, de asemenea, pentru.

Ea îndeamnă la retragerea Rezoluției 2334 a Consiliului de Securitate care cere încetarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene.

Rezoluția ONU, adoptată la 23 decembrie, a putut fi adoptată deoarece Statele Unite s-au abținut, la directiva președintelui Barack Obama.

"Acest guvern a abandonat aliatul nostru Israelul, când avea mai multă nevoie de noi", a declarat de la tribună speakerul Camerei, Paul Ryan.

Parlamentarii americani s-au desolidarizat complet de președintele democrat în exercițiu și cer prin rezoluția lor retragerea rezoluției ONU sau modificarea acesteia, "ca să nu mai fie unilaterală și împotriva Israelului" și să permită soluționarea conflictului prin "negocieri bilaterale directe între cele două părți".

Congresul de la Washington se pronunță frecvent în favoarea Israelului, în special votând ajutoare militare și financiare generoase. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost invitat la Capitoliu de către majoritatea republicană pentru a ține un discurs în 2015.

"Guvernul american trebuie să se opună și să facă uz de dreptul său de veto la orice rezoluție viitoare a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care căută să impună soluții chestiunilor legate de statutul final sau care ar fi unilaterale și împotriva Israelului", a insistat documentul parlamentar.

Senatul urmează să adopte o rezoluție similară, și acolo cu sprijinul congresmenilor republicani și democrați.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău