Congresul Mondial al Eminescologilor, la Chișinău | Scriitori, critici, editori au discutat cosmologia în opera lui Eminescu
-
02 Septembrie 2019 17:07
Scriitori, critici, editori din Republica Moldova, România și Italia, oameni de cultură și oficiali, participă la lucrările Congresului Mondial al Eminescologilor, care se încheie astăzi la Chișinău. Tema ediției din acest an a evenimentului este Cosmologia în opera lui Eminescu.
Comunicările scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutul au trezit viu interes, printre care cea a profesorului Ion Holban cu tema “Viața, fenomen cosmic în viziunea lui Eminescu”, cea a profesorului Teodor Codreanu, intitulată „Eminescu între fizică și poezie”.
Interesul lui Eminescu pentru matematică era izvorât din preocupările acestuia pentru filozofie, apreciază profesorul Viorel Dinescu din România.
„Dacă vom citi cu atenție volumul “Fragmentarium” îngrijit de Magdalena Vatamaniuc, vor găsi partea care se referă la științele exacte – matematică, fizică, chimie, biologie și vom afla câte preocupări a avut Eminescu și cât de mult și-a îmbogățit poezia știind atâtea lucruri din științele exacte”.
Profesorul Viorel Dinescu își exprimă bucuria pe care i-o oferă congresul eminescologilor odată cu ocazia de a se întâlni cu scriitori, oameni de cultură din R. Moldova:
„Vin, ca de fiecare dată cu deosebită plăcere de la Galați, pentru că aici la Chișinău întâlnim oameni deosebiți. Unul dintre ei e domnul academician Mihai Cimpoi, căruia vreau să-i urez la mulți ani, pentru că mâine este ziua lui de naștere. Noi avem nevoie de o astfel de minte, măcar de aici încolo încă vreo 30 de ani. Mai întâlnim și alți oameni de mare cultură și scriitori foarte importanți pentru întreg spațiul românesc.
Scriitorul Nicolae Dabija afirmă că Eminescu, prin studiile sale în diferite discipline, inclusiv matematică, fizică, a anticipat chiar unele descoperiri științifice, geniul său fiind apreciat azi la nivel internațional:
“Eminescu și acum rămâne unul dintre poeții care a vorbit profund despre teme pe care le-au tratat savanții, pe care le-au tratat ulterior filosofii. Am rămas foarte impresionat atunci când americanii de la NASA au descoperit cel mai mare crater de pe planeta Mercur și l-au botezat cu numele lui Mihai Eminescu. Cei de la NASA argumentează că poetul român Mihai Eminescu a anticipat cu jumătate de secol teoria relativității a lui Albert Einstein, prin poezia „La steaua”, a spus Nicolae Dabija.
În cadrul Congresului eminescologilor, primarul comunei Dumbrăveni, județul Suceava, a donat guvernului Republicii Moldova, o copie a facsimilului caietelor eminesciene, realizate la Academia de Științe din România.
Lansarea cărții renumitului eminescolog român Pompiliu Crăciunescu „Eminescu Paradisul infernal și trans-cosmologia”, a mai multor ediții noi ale operelor lui Eminescu, apărute la editura Junimea din Iași, Princeps Edit și alte edituri au avut loc în cadrul Congresului mondial al eminescologilor ce se desfășoară la Chișinău, a menționat directorul centrului internațional „Mihai Eminescu”, Elena Vieru.