Congres internațional de istorie a presei la Chișinău

  • 11 Iulie 2013 11:42
Congres internațional de istorie a presei la Chișinău

La Chișinău a început cea de-a cincea ediție a Congresului internațional de istorie a presei, organizat de Asociația Română a Istoriei Presei și Universitatea de Stat din Moldova. Primele ediții ale Congresului au avut loc în România.

Aproximativ 100 de cercetători în domeniul mass-media din șapte țări sunt așteptați în Republica Moldova unde își vor prezenta lucrările timp de trei zile, începând de astăzi, 26 aprilie.

Organizatorii congresului își propun să readucă în atenția opiniei publice subiecte și publicații care au apărut de-a lungul timpului în spațiul românesc.

Altfel spus, o revistă a presei românești, cu subiecte care se referă în special la Basarabia, după cum a remarcat vicepreședintele Asociației Române a Istoriei Presei, Aurelia Lăpușan. Cercetătoarea a povestit cum a reflectat presa din România modul în care au fost marcați la Chișinău, în 1912, o sută de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.

Cu prilejul acestui eveniment, Arhiva Națională a Moldovei va expune pentru prima dată câteva reviste publicate în perioada interbelică în Basarabia, la care publicul nu a avut acces până acum, a declarat președintele filialei din Republica Moldova a Asociației Române a Istoriei Presei, Silvia Grosu, conferențiar universitar al Universității de Stat.

La Congres va fi înmânat și Premiul Național pentru Jurnalism ”Nicolae Sever Cărpinișan”, care a fost primul român absolvet al facultății de jurnalism de la Sorbona, în 1928. Premiul va fi acordat unui redactor de presă scrisă de la Chișinău.

Congresul se va încheia sâmbătă, cu lansarea unor lucrări de specialitate, precum și a Revistei române de istorie a presei.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău