Conflictul transnistrean: Republica Moldova ar trebui să renunțe la politica cedărilor
-
22 Iunie 2016 15:15
Republica Moldova ar trebui să renunțe la politica cedărilor unilaterale pentru a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și a opri imixtiunea tot mai pronunțată a Rusiei în regiune.
De această părere sunt mai mulți oficiali de la Chișinău, dar și experți în problema transnistreană. Aceștia au punctat și un șir de măsuri, printre care schimbarea formatului de necocieri cu implicarea SUA, UE și României în calitate de mediatori și garanți, dar și recunoasterea Federației Ruse ca parte din conlict.
Pentru ca negocierile privind conflictul transnistrean să avanseze, experții vin cu un șir de sugestii printre care acordarea statutului de mediatori în cadrul negocierilor Statelor Unite și Uniunii Europene, în situația în care calitatea lor de observatori lasă Republica Moldova descoperită în fața Rusiei. De asemenea, aceștia consideră oportună tratarea Federației Ruse ca parte în conflict pentru a diminua riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova, amplificate în ultimul timp. În același timp, analiștii insistă pe necesitatea convingerii Kievului că de asistența energică a acestuia în dosarul transnistrean depinde propria poziție în Donbas, deoarece Rusia va folosi precedentul din Transnistria, dacă va reuși să se impună, și împotriva Ucrainei. O altă precondiție, nu mai puțin importantă este introducerea României în formatul de negocieri ca mediator, pe lângă Uniunea Europeană, pentru a putea beneficia de asistența Bucureștiului.
Potrivit președintelui comisiei parlamentare pentru securitate națională, Veaceslav Untilă, implicarea Chișinăului în negocieri fără a obține implementarea acestor pași ar însemna menținerea pericolului de subordonare a procesului de negocieri intereselor Federației Ruse sau chiar blocarea acestuia pentru o perioadă îndelungată.
În acelașii timp directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie consideră că Chișinăul nu ar trebui să se lase influiențată de presiunile partenerilor occidentali, care în ultima perioadă insită tot mai mult pe federalizarea Republicii Moldova.
Sugestiile vin pe fundalul unor tensiuni tot mai crescânde dintre cele două maluri, cel puțin la nivel de declarații, după ce așa-numitul ministru de externe în administrația separatistă de la Tiraspol Vitali Ignatiev a afirmat că negocierile nu vor aduce niciodată rezultate, dacă nu se va ține cont de „voința” exprimată de populația regiunii la referendumul din 2006 pentru independență și apropierea de Rusia.
În acelașii timp șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beliakov, a o amenințat autoritățile de la Chișinău, spunând că în regiunea transnistreană escadrila rusă de elicoptere este pregătită „drept răspuns la planurile Moldovei de a semna o înțelegere cu România și Ucraina”.